Toggle Navigation

 

Slanina u dižonu

Senf se sastoji iz mlevenog semena bele i crne slačice oslobođene masnih ulja, sirćeta od estragona, mlevenih karanfilića i soli. Može se dodati i ren ako se želi pikantan i ljut senf. Fermentacijom smeša dobija karakterističnu aromu i ljut ukus. Koristi se za pripremanje sosova, čorbi, jela od jaja, sendviča i salata. Dižon senf je prava poslastica među vrstama senfa, nastao u francuskoj kuhinji.

Plativoo
Priprema

Svežu slaninu posoliti i pobiberiti sa svih strana i staviti u tepsiju.

U činiju staviti pasirani paradajz, dižon senf i med, promešati i dodati sitno iseckan beli luk i crvenu mlevenu papriku. Marinadu promešati i preliti preko slanine.

Preklopiti alu folijom i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 170°C oko dva sata.

Krompir iseći na kriške i kratko ga obariti u kipućoj vodi.

Izvaditi slaninu iz rerne, odstraniti foliju i u tepsiju poređati krompir. Vratiti jelo u rernu da se zapeče.

Slaninu iseći na kriške, servirati na tanjir uz prilog od krompira i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 1225 kcal

Natrijum - 444 mg

Masti - 94 g

Masti (%) - 69 %

Zasićene masti - 30 g

Holesterol - 214 mg

Belančevine - 61 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 612.5 kcal

Natrijum - 222 mg

Masti - 47 g

Masti (%) - 34.5 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 107 mg

Belančevine - 30.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 5.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

130 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g sirove slanine
    • 20 ml pasiranog paradajza
    • 30 g dižon senfa
    • 3 cena belog luka
    • 40 g meda
    • 2 kašike mlevene crvene paprike
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 600 g krompira