Toggle Navigation

 

Pileće loptice sa turmarikom na pohovanom celeru

Tokom istorije kurkuma (turmarika) koristila se kao začin, boja za tkanine i lekovito sredstvo, a u upotrebi je više od 5000 godina

Plativoo
Priprema

U činiju staviti mlevenu piletinu, 2 jajeta, malo prezli, sitno iseckana dva čena belog luka, peršun, dimljeni sir iseckan na kockice. Posoliti, pobiberiti, začiniti turmarikom i umesiti smesu. Od smese formirati loptice, poređati preko kolutova krompira u tepsiji i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko pola sata.

Celer iseći na kolutove, bariti 10-ak minuta u ključaloj vodi i ocediti. Panirati celer u brašno, jaja i mešavinu semenki sa prezlom i peći na vrelom maslinovom ulju.

Beli luk i listiće svežeg bosiljka sitno iseckati, propržiti na malo maslinovog ulja i dodati paradajz iseckan na kockice. Lagano kuvati oko 5 minuta, dok paradajz ne ispusti sok, a zatim doliti sok od paradajza, promešati i kuvati sos dok se ne zgusne.

Servirati pileće loptice uz pohovani celer, preliti sosom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 585 kcal

Belančevine - 49 g

Belančevine (%) - 34 %

Masti - 23 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 297 mg

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Natrijum - 765 mg

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 292.5 kcal

Belančevine - 24.5 g

Belančevine (%) - 17 %

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 148.5 mg

Ugljeni hidrati - 3.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Natrijum - 382.5 mg

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g mlevenog pilećeg mesa
    • 4 jajeta
    • kurkuma (turmarika)
    • peršunov list
    • so,
    • biber
    • 100 g prezli
    • 100 g dimljenog sira
    • 200 g krompira
    • 400 g celera
    • 2 kašike brašna
    • 60 g semenke
    • 150 g paradajza
    • bosiljak
    • maslinovo ulje
    • 3 čena belog luka
    • 150 ml paradajz soka