Toggle Navigation

 

Medeno pile

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih više stotina vrsta koje se razlikuju po obliku, veličini, boji, ukusu i ljutini. Obično je ljutina čilija obratno srazmerna veličini plodova, tako da je puno manji i ljući jer sadrži velike količine alkaloida kapsaicina. Kapsaicin iz čili papričica širi krvne sudove i deluje na receptore za bol, te se koristi i kao sastojak mnogih lekovitih preparata koji se upotrebljavaju za lečenje reumatskih i sličnih oboljenja, bolne neuralgije i herpesa zostera.

Plativoo
Priprema

Med, senf, kari i čili sos pomešati, promešati i napraviti preliv. U vatrostalnu činiju premazanu puterom, staviti celo pile i krompir isečen na polovine. Preliti prethodno pripremljenom prelivom, pokriti folijom i peći u rerni 40-ak minuta na 200*C. Izvaditi iz rerne, skinuti foliju i dodati brokoli i šampinjone. Začiniti mešavinom dodatka za jelo i crvenom mlevenom paprikom. Vratiti u rernu i peći još 20-ak minuta. Servirati medeno pile uz prilog od povrća i poslužiti toplo.

 

Budite oprezni kada kuvate i rukujete svežom čili ili drugim vrstama veoma ljutih paprika. Najmoćniji sastojak paprike je alkaloid kapsaicin, koji u dodiru da kožom, sluzokožom usne duplje ili očiju, izaziva snažan osećaj pečenja. U slučaju potrebe, kožu možete isprati obilnim količinama čiste vode ili hladnog, prokuvanog mleka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 920 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 165 mg

Belančevine - 48 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 460 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 82.5 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 7 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 30 g meda
    • 20 g senfa
    • kari
    • čili sos
    • 300 g krompira
    • 200 g šampinjona
    • 300 g brokolija
    • dodatak jelu
    • 20 g putera
    • preliv:
    • prilog:
    • 1 celo pile
    • crvena mlevena paprika