Količinu namirnica možete povećati, shodno broju ljudi za koje kuvate. Ali, da ne biste imali sarmice sa pirinčem i mesom, trebalo bi da odnos mesa i pirinča bude otprilike 4:1, što bi značilo da vam je na kilogram mesa više nego dovoljno 250 g pirinča. Naravno, taj odnos nije nešto čega se morate strogo pridržavati, jer za neke jeftinije varijante možete povećati količinu pirinča u odnosu na meso. Luk sitno naseckajte i u tiganju ga propržite kratko na malo masnoće. U proprženi luk dodajte pirinač, so, biber, papriku, sve promešajte, skinite sa ringle i ovu mešavinu dodajte u presno mleveno meso. Meso ne dinstam i ne pržim, zato što tako više volim, jer ako meso izdistate pre punjenja (sarmi, sarmica, paprika ili sličnog), u kuvanom jelu punjenje će više biti nalik nekom mesnom sosu. Ja više volim kada je punjenje kompaktno, kada nema mnogo softa i kada je to više nalik nekoj ćufti od mesa i pirinča. Sami probajte i odaberite šta vam se više sviđa, a u svakom slučaju proprženi luk, pirinač i začine izmešajte sa mesom. Ako punjenje pravite sa presnim mesom onda sve možete rukom dobro umesiti kao za pljeskavice. U suprotnom, meso dodajte luku i pirinču i sve zajedno propržite. Listove zelja dobro operite i prelijte vrelom vodom, tek toliko da lišće "povene". Ohladite ih, skinite peteljke i onaj drvenasti srednji deo lista. U svaki list zelja, stavite mešavinu mesa, pirinča i začina i zavijajte sarmice. Sarmice slažite u odgovarajuću šerpu/lonac u koju ste na dno sipali malo ulja (ili masti). Kad potrošite sav materijal dolijte vode, toliko da se pokriju sve sarmice i kašiku jabukovog sirćeta ili sitno iseckan kiseljak. Moram da kažem da odavno nisam videla kiseljak na pijaci, zato koristim jabukovo sirće jer ono daje i kiselinu, a ima i fin miris. Ako volite suve crvene paprike možete i njih napuniti i dodati sarmicama od zelja, jer suve paprike imaju odličan miris koji će celom jelu dati poseban "šmek". Suve paprike pre punjenja treba da prelijete toplom vodom da malo odmeknu i teka onda ih punite. Vodu u kojoj su stajale paprike nemojte baciti nego je dodajte u lonac. Kad voda provri, sarmice od zelja kuvajte oko sat vremena na laganoj vatri (to kod mene znači na trojci, od mogućih šest podeoka). Ako niste sigurni da li su sarmice dovoljno kuvane, probajte i po potrebi produžite vreme kuvanja. Sarmice možete praviti i u rerni u nekoj vatrostalnoj posudi ili zemljanoj činiji, peći ih na 200°C takođe najmanje sat vremena. Po želji u kuvane sarmice možete dodati i zapršku, međutim, ja to izbegavam - nije da ne volim, ali to mi je dodatna količina masnoće koja mi nije potrebna jer je imam više nego dovoljno u sebi ;) Ali... ako želite, zapršku možete napraviti od kašike brašna i otprilike toliko masti i sitne mlevene crvene paprike. Brašno propržite na masnoći, skinite šerpu sa vatre dodajte crvenu papriku, promešajte dolijte malo tople vode, dobro promešajte da se ne naprave grudvice od brašna i sipajte u šerpu sa sarmicama da kratko provri i da se sos zgusne. Gotove sarmice su odlične prelivene kiselim mlekom...