Stavite paprike u vrelu vodu i sačekajte da voda sa paprikama proključa. Ocedite ih od vode i očistite drške i semena, a možete da ih kupite i već očišćene. Luk očistite i sitno ga isecite, pa ga pržite na jednom delu ulja . Kada luk porumeni, dodajte meso, pa pržite sve zajedno da se i meso isprži dobro. Posolite, pobiberite i dodajte očišćen i opran pirinač. Sve dobro izmešajte i tim nadevom napunite pripremljene paprike. Slažite ih u vatrostalnu posudu koja istovremeno može da služi i za kuvanje. Paprike treba da se slože u samo jednom redu, odnosno na dnu posude. Nalijte ih vodom da ogreznu u njoj i kuvajte na štednjaku na umerenoj temperaturi sve dok pirinač ne nabubri i ne omekne. Ako je potrebno, dodajte tokom kuvanja vodu. Kada se pirinač skuva, na ostatku ulja napravite od brašna i crvene mlevene paprike zapršku i prelijte preko paprika. Protresite dobro posudu da zaprška uđe u svaku papriku i da slobodno cirkuliše između paprika. Zapržene paprike stavite u pećnicu da se zapeku na umerenoj temperaturi. Kada se paprike zapeku, ostavite ih u pećnici sve dok sav sok ne uvri. Pirotske paprike treba da budu potpuno suve, jer im upravo to i daje karakterističan ukus. Poslužite ih tople ili ohlađene sa kiselim mlekom ili pirotskom vurdom.