Očistiti mladi luk, iseći ga na kolutove i staviti u činiju. Dodati prašku šunku isečenu na trake i narendati mocarelu na krupno. Posoliti, pobiberiti i lagano promešati. Jabuke prepoloviti, odstraniti semenke i staviti u nauljen pleh. Na jabuke staviti pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 220*C, oko 5-8 minuta. U činiju staviti iseckane začine – mirođiju, vlašac i peršun, dodati pavlaku i kiselo mleko. Promešati dok masa ne postane ujednačena. Na tanjir servirati pečene jabuke uz preliv od začinskog bilja.
Ovaj obrok odlikuje se nešto većom količinom belančevina u odnosu na aktuelne preporuke za njihov unos. Kako se radi o belančevinama i biljnog i životinjskog porekla, obezbeđen je unos svih aminokiselina neophodnih za normalno funkcionisanje organizma.
Porcija za odraslu osobu - 340 g
Energetska vrednost porcije - 255 kcal
Natrijum - 900 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 28 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 22 mg
Belančevine - 18 g
Belančevine (%) - 28 %
Ugljeni hidrati - 28 g
Ugljeni hidrati (%) - 44 %
Vlakna - 5 g
Porcija za odraslu osobu - 170 g
Energetska vrednost porcije - 127.5 kcal
Natrijum - 450 mg
Masti - 4 g
Masti (%) - 14 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 11 mg
Belančevine - 9 g
Belančevine (%) - 14 %
Ugljeni hidrati - 14 g
Ugljeni hidrati (%) - 22 %
Vlakna - 2.5 g