Sjediniti u činiji boraniju, gambore i naseckan radič.
Od meda, sirća i ulja napraviti preliv i preliti preko salate.
Salatu promešati i servirati na tanjir.
Salatu od boranije i gambora poslužiti odmah nakon pripreme, kao hladno predjelo.
Boranija, pasulj i grašak pripadaju istoj botaničkoj vrsti – mahunarkama ili leguminozama. To je povrće najbogatije hranljivim materijama zbog visokog sadržaja belančevina i ugljenih hidrata. Jedna od karakteristika mediteranskog načina ishrane je učestalo konzumiranje mahunarki kao povrća ili kao zamene za meso.
Porcija za odraslu osobu - 215 g
Energetska vrednost porcije - 270 kcal
Natrijum - 900 mg
Masti - 11 g
Masti (%) - 37 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 207 mg
Belančevine - 29 g
Belančevine (%) - 43 %
Ugljeni hidrati - 14 g
Ugljeni hidrati (%) - 20 %
Vlakna - 2 g
Porcija za odraslu osobu - 107.5 g
Energetska vrednost porcije - 135 kcal
Natrijum - 450 mg
Masti - 5.5 g
Masti (%) - 18.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 103.5 mg
Belančevine - 14.5 g
Belančevine (%) - 21.5 %
Ugljeni hidrati - 7 g
Ugljeni hidrati (%) - 10 %
Vlakna - 1 g