Toggle Navigation

 

Predjelo sa prepeličijim jajima

Iako sadrže samo 15 kcal, jaja japanske prepelice, u odnosu na kokošija, imaju pet puta više fosfora, 7 puta više gvožđa i 10 puta više raznih vitamina. Za razliku od kokošijih jaja, čije je žumance bogato holesterolom, prepeličje jaje sadrži samo dobar holesterol i to u tragovima!

Plativoo
Priprema

Servirati rukolu na tanjir, dodati polovine barenih prepeličijih  jaja, čeri paradajz isečen na četvrtine i pršutu.

Preliti balzamiko sirćetom i poslužiti uz krišku integralnog hleba.

Rok trajanja prepeličjih jaja je 60 dana pod uslovom da se čuvaju u frižideru. Posle ovog roka mogu se termički obraditi (kuvati, pržiti) i konzumirati. Zanimljivo je da je naučno potvrđeno da su lekovita samo oplođena jaja! To znači, da ukoliko koka prepelice snese jaje bez prisustva petlića, takvo jaje nije oplođeno tj. nije lekovito!
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 1060 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 174 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 87 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 135 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 530 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 87 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 43.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g rukole
    • 8 barenih jaja japanske prepelice
    • 200 g pršute
    • 150 g čeri paradajza
    • 4 kašike balzamiko sirćeta
    • 400 g integralnog hleba