Toggle Navigation

 

Orada sa punjenim paradajzom

Orada je jako cenjena zbog svog bogatog ukusa i malog broja kostiju. Nakon pečenja meso orade je veoma sočno, zahvaljujući sloju masnoće koji se nalazi između kože i tela. Odlična je za pripremu na roštilju, ako i za one koje vode računa o kalorijama, jer 100 g mesa orade sadrži samo 113 kalorija.

Plativoo
Priprema

Oradu posoliti, pobiberiti i kratko zapeći sa obe strane na delu maslinovog ulja.

Spanać blago sotirati na maslinovom ulju, začiniti sa soli, biberom i muskatnim oraščićem i posuti seckanim belim lukom.

Odseći vrh paradajza, izdubiti sredinu i napuniti spanaćem.

U tepsiju sipati preostalo maslinovo ulje, staviti oradu i punjeni paradajz i zapeći oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na 220*C.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 38 %

Masti - 20 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 90 mg

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Natrijum - 334 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 19 %

Masti - 10 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 45 mg

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 5.5 %

Natrijum - 167 mg

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Sastojci

    • 800 g orade
    • 8 paradajza
    • 500 g spanaća
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • so,
    • biber
    • 1 čen beli luk
    • 30 ml belog vina