Na zagrejanom ulju propržiti piletinu isečenu na kockice.
Posle nekoliko minuta dodati krupno isečene bukovače i dinstati par minuta. Skloniti sa vatre, posoliti i ostaviti da se ohladi.
Staviti u dublju činiju, dodati grašak, rendanu svežu šargarepu, kiselu pavlaku, testeninu i origano.
Promešati i servirati na tanjir.
Hladnu pene salatu posuti sa malo origana i poslužiti kao predjelo.
Bukovače su veoma ukusne pečurke. Često ih ubrajamo u grupu povrća, takođe ih kao povrće i pripremamo, ali su one, zapravo, gljive – sasvim posebna vrsta živih organizama koja nemaju ni koren, ni list, ni cvet, čak ni seme.
Porcija za odraslu osobu - 430 g
Energetska vrednost porcije - 530 kcal
Natrijum - 300 mg
Masti - 13 g
Masti (%) - 23 %
Zasićene masti - 7 g
Holesterol - 65 mg
Belančevine - 34 g
Belančevine (%) - 26 %
Ugljeni hidrati - 68 g
Ugljeni hidrati (%) - 52 %
Vlakna - 8 g
Porcija za odraslu osobu - 215 g
Energetska vrednost porcije - 265 kcal
Natrijum - 150 mg
Masti - 6.5 g
Masti (%) - 11.5 %
Zasićene masti - 3.5 g
Holesterol - 32.5 mg
Belančevine - 17 g
Belančevine (%) - 13 %
Ugljeni hidrati - 34 g
Ugljeni hidrati (%) - 26 %
Vlakna - 4 g