Toggle Navigation

 

Frape od borovnica

Borovnice nalazimo na pijacama tokom jula i avgusta, a njihova maglovita površina je znak da su sveže. Najmanje su kvarljive od svog bobičastog voća, a nutritivna svojstva ne gube ni kad su zamrznute. 

Plativoo
Priprema

Borovnice usitniti u blenderu, dodati led, mleko, sok i pavlaku. Penasto umutiti, sipati u čaše i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 40 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 70 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 135 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 20 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 1.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g borovnica
    • 300 ml soka od pomorandže
    • 300 ml mleka
    • 8 umućenog šlaga
    • 100 ml slatke pavlake