Razmutiti kvasac sa malo mleka i šećera i ostaviti da nabubri.
Pomešati obe vrste brašna, dodati rastopljen puter, so i kvasac i mesiti testo uz dodavanje mlake vode u onoj meri koliko je potrebno da bi se umutilo glatko testo. Ostaviti testo da odstoji i naraste oko sat vremana.
Premesiti testo i dodati semenke suncokreta. Oblikovati veknu i ostaviti da odstoji još pola sata.
Zagrejati rernu na 220* i staviti hleb da se peče. Posle 15 minuta smanjiti temperaturu na 180* i nastaviti sa pečenjem još 20 minuta.
Hleb je gotov kad dobije tamnosmeđu boju.
Porcija za odraslu osobu - 100 g
Energetska vrednost porcije - 290 kcal
Natrijum - 84 mg
Masti - 11 g
Masti (%) - 34 %
Zasićene masti - 7 g
Holesterol - 5 mg
Belančevine - 12 g
Belančevine (%) - 15 %
Ugljeni hidrati - 39 g
Ugljeni hidrati (%) - 51 %
Vlakna - 7 g
Porcija za odraslu osobu - 50 g
Energetska vrednost porcije - 145 kcal
Natrijum - 42 mg
Masti - 5.5 g
Masti (%) - 17 %
Zasićene masti - 3.5 g
Holesterol - 2.5 mg
Belančevine - 6 g
Belančevine (%) - 7.5 %
Ugljeni hidrati - 19.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %
Vlakna - 3.5 g