Zagrejati vodu i mleko, dodati kvasac i šećer i ostaviti da odstoji.
Kad kvasac nabubri dodati so, palentu i ražano brašno. Umesiti glatko testo, staviti u kalup i ostaviti da odstoji dok se ne udvostruči.
Premazati testo sa uljem i ispeći u rerni zagrejanoj na 220*C, oko 40 minuta.
Gotov hleb izvaditi iz rerne, uviti u pamučnu krpu i ostaviti da se ohladi.
Hleb servirati tokom dana uz bilo koji obrok.
Porcija za odraslu osobu - 100 g
Energetska vrednost porcije - 200 kcal
Natrijum - 55 mg
Masti - 1 g
Masti (%) - 7 %
Zasićene masti - 0 g
Holesterol - 1 mg
Belančevine - 4 g
Belančevine (%) - 9 %
Ugljeni hidrati - 42 g
Ugljeni hidrati (%) - 85 %
Vlakna - 4 g
Porcija za odraslu osobu - 50 g
Energetska vrednost porcije - 100 kcal
Natrijum - 27.5 mg
Masti - 0.5 g
Masti (%) - 3.5 %
Zasićene masti - 0 g
Holesterol - 0.5 mg
Belančevine - 2 g
Belančevine (%) - 4.5 %
Ugljeni hidrati - 21 g
Ugljeni hidrati (%) - 42.5 %
Vlakna - 2 g