Toggle Navigation

 

Italijanske lepinjice

Mocarela je gladak sir bez kore. Mocarela od kravljeg mleka je bele boje, čvrstine nalik na žvakaću gumu, blago kiselkastog okusa, za razliku od nje mocarela od mleka bivola je mekša i punijeg ukusa.Mlada mocarela je gumenasta, dobro se seče, dok je starija mekša i aromatičnija. Budući da mocarela nema izraziti vlastiti ukus, pogodna je za različite eksperimente kod kuvanja

Plativoo
Priprema

U dublju posudu staviti brašno, prašak za pecivo, so, šećer, jaje, kiselo mleko i puter.

Umesiti glatko i vazdušasto testo i ostaviti na toplom mestu da naraste.

Mocarelu sitno iseckati, dodati usitnjenu fetu i jaje, sve izmešati i napraviti nadev.

Od testa formirati loptice, rastanjiti oklagijom, napuniti nadevom od sira, zaviti u lepinjicu i peći u dubokom i vrelom ulju.

Lepinjice ocediti na papirnim ubrusima i servirati tople.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 260 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 33 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 37.5 g

Energetska vrednost porcije - 87.5 kcal

Natrijum - 130 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 16.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 550 g brašna
    • 1 prašak za pecivo
    • 2 jaja
    • 500 ml kiselog mleka
    • 150 g rendane mocarele
    • 1 kašičica soli
    • 1 kašičica šećera
    • 30 g putera
    • 150 g rendanog feta sira