Toggle Navigation

 

Pogačice sa parmezanom i peršunom

Nakon godinu dana provedenih u komorama sir proverava specijalna komisija, Consorzio Parmigiano Reggiano. Njeni članovi kuckanjem čekića proveravaju da li u siru postoje pukotine i tek nakon provere sir može dobiti specijalni žig kojim se potvrđuje kvalitet.

Plativoo
Priprema

U dublju posudu staviti pšenično brašno, so, iseckan peršunov list i parmezan i uz dolivanje potrebne količine mleka i vode umesiti testo ( testo mora biti vazdušasto i skoro da se lepi za ruke).

Blago ga premesiti na radnoj površini posutoj brašnom, staviti u posudu, pokriti pamučnom krpom i ostaviti oko pola sata na toplom mestu.

Razvući testo oklagijom na list debljine 1 cm, modlom vaditi pogačice i ređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Premazati umućenim jajetom, posuti parmezanom i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko 15 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 10 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 16 %

Masti - 1 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 13 mg

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 71 %

Natrijum - 137 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 5 g

Energetska vrednost porcije - 45 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 6.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 6.5 mg

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 35.5 %

Natrijum - 68.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Sastojci

    • 400 g pšeničnog brašna
    • 6 g praška za pecivo
    • so,
    • 50 g parmezana
    • 150 ml mleka
    • iseckan peršunov list
    • 150 ml vode
    • 1 jaje