Toggle Navigation

 

Pogačice sa čvarcima i vinom

Prava domaća grickalica...

Plativoo
Priprema

Kvasac izmrviti, posuti šećerom, preliti toplim mlekom i ostaviti da uskisne.

U posudu staviti čvarke, žumanca, pripremljen kvasac, so, biber, belo vino i brašno i umesiti testo koje se ne sme lepiti za ruke ili ivice posude u kojoj se mesi.

Testo premesiti na radnoj površini, rastanjiti oklagijom i premazati mašću u tankom sloju. Preklopiti testo kao knjigu, ostaviti da se „odmara“ oko 15 minuta, a zatim još minimum dva puta ponoviti postupak (sve dok se mast ne potroši). T

esto rastanjiti, modlicom vaditi pogačice i ređ’ati ih u tepsiju. Premazati umućenim žumancem i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 87 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Natrijum - 31 mg

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 43.5 mg

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Natrijum - 15.5 mg

Vlakna - 0 g

Broj osoba

32

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pšeničnog mekog brašna
    • 250 g usitnjenih čvaraka
    • 2 žumanca
    • 1 kašika soli
    • bibera
    • 20 g svežeg kvasca
    • 1 kašika šećera
    • 200 ml mleka
    • 150 ml belog vina
    • 100 g masti
    • žumance za premaz