Sipati toplu vodu u činiju, dodati izmrvljen svež kvasac i šećer i ostaviti da kvasac nabubri. Zatim sipati brašno i so i umesiti glatko testo. Ne treba preterivati sa brašnom, da mekike ne bi bile tvrde.
Ostaviti testo da se udvostruči oko sat vremena, a zatim ga staviti na radnu površinu posutu brašnom.
Razvući testo na deblji list, iseći pravougonike, a svaki pravougaonik preseći po sredini.
Staviti mekike u vrelo ulje da se peku i kad porumene sa obe strane, izvaditi ih na papirni ubrus da se ocede i upiju višak masnoće.
Mekike poslužiti odmah, dok su još vruće.
Porcija za odraslu osobu - 80 g
Energetska vrednost porcije - 210 kcal
Natrijum - 32 mg
Masti - 3 g
Masti (%) - 14 %
Zasićene masti - 0 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 5 g
Belančevine (%) - 10 %
Ugljeni hidrati - 39 g
Ugljeni hidrati (%) - 76 %
Vlakna - 1 g
Porcija za odraslu osobu - 40 g
Energetska vrednost porcije - 105 kcal
Natrijum - 16 mg
Masti - 1.5 g
Masti (%) - 7 %
Zasićene masti - 0 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 2.5 g
Belančevine (%) - 5 %
Ugljeni hidrati - 19.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 38 %
Vlakna - 0.5 g