Pomešati sve potrebne sastojke - susamovo i kukuruzno brašno, semenke susama, so, šećer, suvi kvasac uz dolivanje mlake vode umesiti glatko.
Kad se počne odvajati od zidova posude, testo staviti na radnu površinu, i blago ga premesiti dok ne bude meko. Oblikovati testo i veknu, staviti u pripremljenu tepsiju i ostaviti da malo odstoji.
Peći hleb u rerni zagrejanoj na 180*C oko 45 minuta.
Seme susama je maleno, pljosnato, ovalno seme orašastog ukusa. Uzgaja se u mnoštvu varijeteta, kao belo, žuto, crno ili crveno seme. Veruje se da čuvena arapska fraza: "Sezame, otvori se!", u stvari odražava prirodni fenomen zvučnog otvaranja i prskanja susamove čaure kada dostigne potrebnu zrelost.
Porcija za odraslu osobu - 100 g
Energetska vrednost porcije - 375 kcal
Natrijum - 109 mg
Masti - 24 g
Masti (%) - 57 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 14 g
Belančevine (%) - 15 %
Ugljeni hidrati - 27 g
Ugljeni hidrati (%) - 28 %
Vlakna - 6 g
Porcija za odraslu osobu - 50 g
Energetska vrednost porcije - 187.5 kcal
Natrijum - 54.5 mg
Masti - 12 g
Masti (%) - 28.5 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 7 g
Belančevine (%) - 7.5 %
Ugljeni hidrati - 13.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 14 %
Vlakna - 3 g