Toggle Navigation

 

Svinjski file sa karamelizovanim kruškama

Kombinacija mesa i voća za mene je uvek dobitna, probajte i VI.

Plativoo
Priprema

Meso sam očistila od žilica, premazala marinadom, vezala kanapom na par mesta, i ostavila na par sati u frižideru. (marinadu sam napravila tako što sam promešala sve sastojke za marinadu). U veliki tiganj stavila sam maslinovo ulje pa kada se zagrejalo na naglo ispržila meso sa svih strana. Onda sam meso stavila u vatrostalnu posudu, prekrila folijom i pekla u rerni 20 minuta na 220*C. Posle tog vremena izvadila sam meso iz rerne, umotala u foliju i ostavila 10-ak minuta da odmori tj. dok nisam pripremila kruške. U  tiganju u kom sam pekla meso, stavila sam sitno iseckana 2 čena belog luka, crveni luk seckan na osmine, sitno seckan ruzmarin i kruške koje sam predhodno oljuštila i isekla na osmine. Sve zajedno sam pržila 3-4 minuta na jačoj vatri pa dodala malo aceto balsamica i kašičicu-dve šećera, još kratko prodinstala i sklonila sa vatre. Na tanjire za serviranje stavila sam po par "listića" mesa s jedne strane, karamelizovane kruške i luk sa druge, meso malo prelila sosom od krušaka, a pored sam servirala salatu od rukole.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 415 kcal

Natrijum - 279 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 109 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 207.5 kcal

Natrijum - 139.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 54.5 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

0

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

maslinka

Sastojci

    • 1 svinjski file
    • 1 kašicica senfa
    • 1 kašicica sveže seckanih iglica ruzmarina
    • 1 kašicica tucane ljute paprike
    • 1 ravna kašičica zdrobljenog šarenog bibera
    • 2 kašike aćeto balsamica za karamelizovane kruške
    • 2 kruške
    • 2 manje glavice crvenog luka
    • 2 kašike aćeto balsamica
    • 2 kašicice šećera
    • 2 cena belog luka
    • 1 kašicica sveže seckanog ruzmarina
    • so