Glavicu crnog luka sitno iseckati i sa iseckanom slaninom propržiti na malo ulja. U to dodati ćureće belo meso i propržiti ga sa svih strana. Naliti sa 2 dcl belog vina, dodati začine i tiho dinstati da meso omekša i tečnost ispari. Na kraju dodati 2 kašike kisele pavlake i seckani peršun. Sve lepo promešati. U međuvremenu, obariti grašak u slanoj vodi. Staviti ga na veliki tanjir pa preko njega ćureće belo meso sa sosom.
Zbog većeg sadržaja ukupne masti, obrok mora da bude dobro uklopljen u dnevni jelovnik i namenjen je samo zdravim i ? zički aktivnim osobama. Oni koji vode računa o unosu masnoće, pripremiće pečeno ili dinstano meso bez sosa, u kojem se pak “krije” najviše masnoća, uz prilog od barenog graška.
Porcija za odraslu osobu - 300 g
Energetska vrednost porcije - 460 kcal
Natrijum - 900 mg
Masti - 21 g
Masti (%) - 41 %
Zasićene masti - 6 g
Holesterol - 100 mg
Belančevine - 38 g
Belančevine (%) - 33 %
Ugljeni hidrati - 20 g
Ugljeni hidrati (%) - 26 %
Vlakna - 7 g
Porcija za odraslu osobu - 150 g
Energetska vrednost porcije - 230 kcal
Natrijum - 450 mg
Masti - 10.5 g
Masti (%) - 20.5 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 50 mg
Belančevine - 19 g
Belančevine (%) - 16.5 %
Ugljeni hidrati - 10 g
Ugljeni hidrati (%) - 13 %
Vlakna - 3.5 g