Toggle Navigation

 

Piroške sa sirom

Možete ih spremati sa sirom, mesom, krompirom, nadevom koji sami odaberete, ali je sigurno da im vrućim i krckavim nikako nećete moći odoleti i da ćete uživati u svakom zalogaju.

Plativoo
Priprema

U toplo mleko staviti svež kvasac i šećer i ostaviti da uskisne.

Zatim dodati žumanca, so i brašno. Umesiti glatko testo i ostaviti da se udvostruči.

Nakon toga ga razvući na tanji list i iseći pravougaonike. Na sredinu svakog staviti sitan sir, urolovati i poređati na pamučnu krpu.

Zagrejati ulje i staviti piroške da se peku dok ne porumene. Pečene piroške stavljati na papirni ubrus da bi upile višak masnoće a zatim servirati i poslužiti dok su tople.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 84 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 87.5 kcal

Natrijum - 42 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 žumanceta
    • 1 kašika šećera
    • 250 ml toplog mleka
    • 20 g svežeg kvasca
    • so
    • 700 g pšeničnog brašna
    • 200 g sitnog sira
    • ulje za prženje