Toggle Navigation

 

Brza zeljanica

Spanać je porekloom iz Persije, današnjeg Irana, a njegova upotreba u Evropi počela je u 15. veku.

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti jaja, dodati ulje, mleko, brašno, so, biber, sitan sir, iseckan spanać, prašak za pecivo i polovinu količine susama.

Smesu razliti u tepsiju, posuti ostatakom susama i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata.

Zeljanicu servirati uz napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 15 %

Masti - 37 g

Masti (%) - 63 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 144 mg

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Natrijum - 622 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 57.5 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Masti - 18.5 g

Masti (%) - 31.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 72 mg

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Natrijum - 311 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jaja
    • 300 g barenog spanaća
    • 300 g sitnog sira
    • 150 ml ulja
    • 250 g pšeničnog brašna
    • 200 ml mleka
    • 50 g susama
    • 1 kesica prašak za pecivo
    • so,
    • biber