Toggle Navigation

 

Bolognese torta

Italijanski klasik!

Plativoo
Priprema

1. Recept za bolognese umak nisam pisala jer verujem da svako ima svoju verziju. Napravite ga sa ovom količinom mlevenog mešanog mesa. Moja preporuka je da ga dobro ukuvate da ne ostaje vode.

2. U posoljenoj vodi skuvajte pastu. Nemojte ga ni prekuvati jer vam neće moći stajati uspravno prilikom slaganja u kalup. Isperite u hladnoj vodi, dobro prosušite i pomešajte sa 2 kašike maslinovog ulja.

3. Pastu pomešajte sa 100 g rendanog parmezana i slažite uspravno, jedan uz drugi u kalupu za torte. Od sira će se medjusobno lepiti i fino će stajati.

4. Premažite celi biskvit slojem ricotte i lagano gurnite prstima ili kašikom što dublje niz pastu.

5. Preko toga premažite vruć (topli, nikako hladni) umak bolognese i takodje probajte sa kašikom što više pritisnuti. što više napunite pastu, biće ukusnija i sočnija i lepši ce vam biti presek kada odrežete komad torte.

6. Stavite da pečete 15 minuta na 200*C. Izvadite i izrendajte gaudu. Vratite nazad u pećnicu na još 15-ak minuta, čisto da se sir otopi i poprimi boju.

7. Pospite seckanim peršunom i poslužite toplo.

POSLUŽIVANJE: Pastu dobro ocediti jer će vam se u suprotnom cediti voda tokom pečenja. Bolognese umak premažite dok je još vruć kako bi otopio ricottu i kako bi se sve fino slilo niz pastu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

MarijaMaki555

Sastojci

    • 400 g rigatoni paste
    • 100 g rendanog parmezana
    • 200 g ricotta sira
    • 100 g gaude
    • 1 bolognese umak:
    • 700 g mlevenog mesa
    • seckani peršun