Toggle Navigation

 

Ambasador torta

klasik

Plativoo
Priprema

Priprema prve, crne kore: Umutiti penasto jaja. Dodati šećer i mutiti oko desetak minuta dok masa ne pobeli. Sipati otopljenu čokoladu, dodati lešnike, prezlu i prašak za pecivo, promešati i sve sastojke sjediniti. Koru peći u plehu obloženim pek papirom prečnika 32 cm oko 30 do 35 minuta na srednjoj šini. Pečenu koru ohladiti 5 minuta i osloboditi pek papira. Izručiti na tacnu.

Priprema druge, žute kore: Umutiti penasto belanca sa malo soli ( na vrh noža ). Dodati šećer i mutiti dok sneg ne postane čvrst. Dodati prezlu, blanširane mlevene bademe i prašak za pecivo. Sve sjediniti i peći u plehu obloženim pek papirom prečnika 32 cm oko 30 do 35 minuta na srednjoj šini. Pečenu koru ohladiti 5 minuta i osloboditi pek papira. Izručiti na tacnu.

Fil za tortu pripremiti na sledeći način: Na pari skuvati krem od žumanaca, mleka, vanil- šećera, 100 gr šećera, bele čokolade i praška za puding. Na kraju dodati limunov sok. Skloniti sa pare i ohladiti. Penasto umutiti margarin ili puter (ko kako voli) sa 100 gr šećera. Dodavati u umućen margarin kašiku po kašiku ohlađenog krema i dalje mutiti mikserom dok se krem ne potroši. Filovati prvo crnu koru, preklopiti žutom korom i ponovo staviti fil.

Na kraju tortu ukrasiti sa dva šlaga u prahu umućenim u 200 ml kisele vode prema uputstvu i rendanom čokoladom. Tortu ostaviti preko noći u frižderu da se ohladi i stegne.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 268 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 167 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 134 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 83.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

0

Autor:

Sanja9

Sastojci

    • 6 jaja
    • 6 ravnih kašika prezle
    • 6 kašika šećera
    • 1 kašicica praška za pecivo
    • 100 g mlevenih prženih lešnika
    • 75 g istopljene crne čokolade
    • 6 belanaca
    • 6 kašika prezli
    • 1 kašicica praška za pecivo
    • 80 g blanšranih mlevenih badema
    • 13 žumanaca
    • 200 g šećera
    • sok od jednog limuna
    • 150 ml mleka
    • 3 vanil-šecera
    • 1 kesica pudinga od vanile
    • 100 g bele čokolade
    • 250 g margarina ili putera