Toggle Navigation

 

25.11.2014

Somborski sir u kačici

Jedini priznati sir od Svetske mlekarske organizacije kao autohtonisir sa prostora bivše Jugoslavije

17.09.2011

Jaje

Ako navodimo samo reč jaje podrazumeva se kokošije jaje. Od davnina jaje je simbolizovalo rađanje, početak i zauzimalo je važno mesto u ishrani ljudi.

16.09.2011

Gorgonzola

Naziv je dobio po italijanskom gradu Gorgonzola u okolini Milana gde se prvi put proizvodila gorgonzola. Proizvodnja ove vrste sira je regulisana zakonom.

15.09.2011

Feta sir

Feta je tipični i čuveni beli, punomasni sir koji se proizvodi u Grčkoj, od ovčijeg mleka (ili kozjeg), a izvozi u više zemalja sveta. Feta sir je bele boje, izvanrednog ukusa i mirisa.

22.09.2011

Jaja japanske prepelice

Već vekovima se upotrebljavaju u lekovite svrhe. Konzumiraju se i sirova kako se ne bi gubio sadržaj vitamina i minerala koja poseduju. Zbog svojih energetskih vrednosti koriste ih sportisti kao dozvoljeno doping sredstvo.

16.09.2011

Edamer

Sir loptastog oblika koji se tradicionalno proizvodi u Holandiji. Veoma je cenjen u svetu i vekovima je bio najprodavaniji u Evropi. Nije slan kao ostali sirevi a ukus gotovo da nema.

16.09.2011

Parmezan

Parmezan spada u red tvrdih sireva, oštrog je ukusa i pogodan za rendanje. Naziv je dobio po italijanskoj regiji u okolini Parme gde se proizvodi.

15.09.2011

Kačkavalj

Tvrdi sir žute boje, može da sadrži manji ili veći procenat masti. Za poptpunu proizvodnju potrebno je oko godinu dana.

09.09.2011

Jogurt (Lactobacillus bulgaricus)

Jogurt je mlečni napitak koji se dobija fermentacijom mleka pomoću bakterija. Mleko se zagreva na temperaturi od 42-45 stepeni Celzijusa a zatim se nakon 2-4 sata mleko ukiseli i dobija se jogurt. Jogurt je kao napitak poznat još od pre 4000 godina kada su ga pripremali nomadski narodi na teritoriji Balkanskog poluostrva.

08.09.2011

Mleko

Mleko je tečnost boje koje predstavlja proizvod lučenja mlečnih žlezda sisara. Koristi se u ishrani mladunaca životinja u ranoj dobi kao i u ishrani čoveka. Ljudsko mleko se razlikuje od životinjskog u sadržaju laktoze, odnosno mleko ljudi je bogatije laktozom od životinjskog. Laktoza predstavlja primarni šećer u sastavu mleka.