Jedini priznati sir od Svetske mlekarske organizacije kao autohtonisir sa prostora bivše Jugoslavije
Ako navodimo samo reč jaje podrazumeva se kokošije jaje. Od davnina jaje je simbolizovalo rađanje, početak i zauzimalo je važno mesto u ishrani ljudi.
Naziv je dobio po italijanskom gradu Gorgonzola u okolini Milana gde se prvi put proizvodila gorgonzola. Proizvodnja ove vrste sira je regulisana zakonom.
Feta je tipični i čuveni beli, punomasni sir koji se proizvodi u Grčkoj, od ovčijeg mleka (ili kozjeg), a izvozi u više zemalja sveta. Feta sir je bele boje, izvanrednog ukusa i mirisa.
Već vekovima se upotrebljavaju u lekovite svrhe. Konzumiraju se i sirova kako se ne bi gubio sadržaj vitamina i minerala koja poseduju. Zbog svojih energetskih vrednosti koriste ih sportisti kao dozvoljeno doping sredstvo.
Sir loptastog oblika koji se tradicionalno proizvodi u Holandiji. Veoma je cenjen u svetu i vekovima je bio najprodavaniji u Evropi. Nije slan kao ostali sirevi a ukus gotovo da nema.
Parmezan spada u red tvrdih sireva, oštrog je ukusa i pogodan za rendanje. Naziv je dobio po italijanskoj regiji u okolini Parme gde se proizvodi.
Tvrdi sir žute boje, može da sadrži manji ili veći procenat masti. Za poptpunu proizvodnju potrebno je oko godinu dana.
Jogurt je mlečni napitak koji se dobija fermentacijom mleka pomoću bakterija. Mleko se zagreva na temperaturi od 42-45 stepeni Celzijusa a zatim se nakon 2-4 sata mleko ukiseli i dobija se jogurt. Jogurt je kao napitak poznat još od pre 4000 godina kada su ga pripremali nomadski narodi na teritoriji Balkanskog poluostrva.
Mleko je tečnost boje koje predstavlja proizvod lučenja mlečnih žlezda sisara. Koristi se u ishrani mladunaca životinja u ranoj dobi kao i u ishrani čoveka. Ljudsko mleko se razlikuje od životinjskog u sadržaju laktoze, odnosno mleko ljudi je bogatije laktozom od životinjskog. Laktoza predstavlja primarni šećer u sastavu mleka.