Latinski: pinus pinea Engleski: pine nut
\rPinjole su jestive semenke bora odnosno šišarki bora, pripadaju grupi orašastih plodova mada se koriste i kao začin. Odlikuju se velikim sadržajem ulja, vitamina, minerala i visokovrednim belančevinama. Od vitamina pinjole su bogate vitaminima A, C, D, E, tiaminom, riboflavinom, niacinom, a od minerala gvožđem, magnezijumom, fosforom, cinkom i selenom. Pinjole se jedu sirove, blago prepečene, dodaju se kao začin u salate a neophodan su i osnovni sastojak poznatog pesto sosa. Od semeki pinjola priprema se i jestivo ulje. U starom Rimu se od mrvljenih pinjola, badema i sirćeta pripremala posebna vrsta senfa, u španiji i Egiptu se i danas mešaju sa spanaćem da bi hrani dale kontrast, bolji ukus i boju, a kao začin dodaju su se u kobasice, kolače i u jela od divljači i ribe pa čak i u omlet.