Krbuljica (krasuljica) je jednogodišnja biljka s tankim, vretenastim i belim korenom koja potiče iz Azije i južne Evrope. Miris i ukus su topli, slični peršunu, a pomalo i anisu. Cveta od maja do jula mada zavisi od staništa i vremenskih uslova. Kultivisana je rano, ali se pored bašta u kojim se gaji vrlo često može naći i samonikla u prirodi. Bere se cela biljka u vreme cvetanja, a ponekad i seme. Suši se u hladovini, a nakon sušenja biljke je potrebno iseći i spremiti u dobro zatvorene staklene posude (nikako se ne treba čuvati u limenim posudama). Često se upotrebljava u francuskoj kuhinji. Obavezan je sastojak mešavine začina fines herbes. Naseckani listovi u izobilju se dodaju salatama, supama, povrću, piletini, ribi i jelima s jajima. Stavlja se pri kraju kuvanja jer brzo gubi aromu. Krbuljicom se začinjava namaz od maslaca i svežeg kravljeg sira. Koristi se i sušeno, usitnjeno lišće. Začinske osobine sušene krebuljice su slabe.