Toggle Navigation

 

Početna /Zanimljivosti /Gastro svaštara

11.05.2016

Puževi su stigli odavno

Poznato je da ljudi već milenijumima koriste puževe u ishrani, međutim, arheološka istraživanja su pre nekoliko godina ovu granicu pomerila još unazad. Prilikom iskopavanja oko Benidorma, poznate turističke destinacije u istočnoj Španiji, pronađeni su dokazi da su paleolitski ljudi u ovim krajevima jeli puževe još pre nekih 30000 godina.

18.04.2016

Hleb i više od toga

Dajte im kolača! - ovaj čuveni odgovor francuske kraljice Marije Antoanete na zahtev sirotinje za podelom hleba istorijski je netačan, ali sasvim jasno pokazuje situaciju u tadašnjoj Francuskoj. Velike nestašice hleba, osnovne namirnice nižih klasa, bile su možda najvažniji pokretač Francuske revolucije. Kraljica je dobila giljotinu, sirotinja, naravno, nije dobila kolače, a proizvodnja hleba ostala je važno socijalno pitanje.

02.04.2016

Casu marzu

Običan sir? Svakako ne. Da li ga možete pronaći u lokalnom marketu ili na pijaci? Naravno, ne. A ''ispod ruke''? Pa...

28.04.2016

Kroasan - kako to francuski zvuči!

Ovaj maleni komad peciva je, uz baget, ponos francuskih pekara i gotovo neizostavan deo svakog doručka, ali on nije dete francuske kuhinje.

13.04.2016

Duplu kafu, molim!

Iako sebe smatramo velikim ljubiteljima kafe i gotovo nijedno druženje ili radni dan ne prođe bez nje, na tabelama potrošnje kafe po glavi stanovnika stojimo vrlo nisko. Vodeće su skandinavske zemlje (Finska i Švedska 15 kilograma godišnje po glavi stanovnika), dok mi sa 1,3 kg na toj tabeli stojimo lošije nego naša fudbalska reprezentacija u svojoj konkurenciji. Osamdesetih godina prošlog veka ta količina je bila 3,4 kg. Ovom padu potrošnje, između ostalog, uveliko je pomogao i pad kupovne moći tako da ne postoje šanse da se na našim stolovima nađe šoljica kopi luvaka (Kopi Luwak).

30.03.2016

Njegovo ime je luk, beli luk

Jedna stara njujorška poslovica kaže da je za ulazak u metro dovoljan novčić, ali beli luk obezbeđuje mesto za sedenje.