Poznato je da ljudi već milenijumima koriste puževe u ishrani, međutim, arheološka istraživanja su pre nekoliko godina ovu granicu pomerila još unazad. Prilikom iskopavanja oko Benidorma, poznate turističke destinacije u istočnoj Španiji, pronađeni su dokazi da su paleolitski ljudi u ovim krajevima jeli puževe još pre nekih 30000 godina.
Dajte im kolača! - ovaj čuveni odgovor francuske kraljice Marije Antoanete na zahtev sirotinje za podelom hleba istorijski je netačan, ali sasvim jasno pokazuje situaciju u tadašnjoj Francuskoj. Velike nestašice hleba, osnovne namirnice nižih klasa, bile su možda najvažniji pokretač Francuske revolucije. Kraljica je dobila giljotinu, sirotinja, naravno, nije dobila kolače, a proizvodnja hleba ostala je važno socijalno pitanje.
Običan sir? Svakako ne. Da li ga možete pronaći u lokalnom marketu ili na pijaci? Naravno, ne. A ''ispod ruke''? Pa...
Ovaj maleni komad peciva je, uz baget, ponos francuskih pekara i gotovo neizostavan deo svakog doručka, ali on nije dete francuske kuhinje.
Iako sebe smatramo velikim ljubiteljima kafe i gotovo nijedno druženje ili radni dan ne prođe bez nje, na tabelama potrošnje kafe po glavi stanovnika stojimo vrlo nisko. Vodeće su skandinavske zemlje (Finska i Švedska 15 kilograma godišnje po glavi stanovnika), dok mi sa 1,3 kg na toj tabeli stojimo lošije nego naša fudbalska reprezentacija u svojoj konkurenciji. Osamdesetih godina prošlog veka ta količina je bila 3,4 kg. Ovom padu potrošnje, između ostalog, uveliko je pomogao i pad kupovne moći tako da ne postoje šanse da se na našim stolovima nađe šoljica kopi luvaka (Kopi Luwak).
Jedna stara njujorška poslovica kaže da je za ulazak u metro dovoljan novčić, ali beli luk obezbeđuje mesto za sedenje.