SMANJITE UNOS LOŠIH MASNOĆA I HOLESTEROLA
Od svih načina na koji možete da zaštitite srce, ovaj je najvažniji. Smanjite unos zasićenih masti i smanjićete nivo holesterola i triglicerida u krvi, koji stvaraju naslage na krvnim sudovima i povećavaju šansu za srčani i moždani udar. Međutim, to ne znači da treba potpuno da izbacite masti iz ishrane. Samo zasićene masnoće loše utiču na srce, ostale vrste imaju pozitivan efekat. Monozasićene masti smanjuju količinu holesterola u krviiI blagotvorno utiču na srce. Najbolji način da smanjite unos zasićenih masti jeste da smanjite količinu margarina, putera i ulja koju upotrebljavate za pripremu hrane. Koristite manje masne zamene na primer maslinovo ulje umesto suncokretovog, ili soft margarin umesto običnog.
BIRAJTE NEMASNO MESO
Živinsko meso, riba i belance su najbolji izvor proteina, ukoliko ste rešili da ishranom ne ugrožavate srce, već da ga zaštitite. Neke vrste ribe, kao što su tuna i bakalar, imaju u sebi manje štetnih masti, nego bilo koja druga vrsta mesa. Sve vrste ribe sadrže esencijalne masne kiseline koje snižavaju nivo triglicerida u krvi, smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka i regulišu krvni pritisak. Preporučuje se najmanje dva obroka ribe svake nedelje. Dnevnu količinu proteina možete da unesete i ako meso zamenite sojom. Soja povećava količinu ”dobrog” HDL holesterola u krvi i smanjuje količinu ”lošeg”.
VIŠE VOĆA I POVRĆA
Nije tako teško uvrstiti voće i povrće u svakodnevnu ishranu, kao što vam se možda čini. Jednostavno, voće držite u činiji na vidnom mestu, pa ćete umesto za grickalicama, posegnuti za njim. Povrće koje volite, izrežite na komadiće i neka vam uvek bude spremno u frižideru. Kada otvorite frižider, biće vam lakše da uzmete već pripremljenu hranu, nego da pravite sendvič. U borbi za zdravije srce voće se preporučuje ne samo zato što sadrži obilje vitamina i minerala, već i zbog vlakana koja organizam ne može da svari. Vlakna štite ceo probavni trakt, čiste ga i sprečavaju apsorpciju holesterola.
INTEGRALNE ŽITARICE
Da biste koristili više namirnica napravljenih od celog zrna žitarice, kupujte crni hleb, koristite smeđi pirinač, integralno testo i mekinje za ljudsku ishranu. Namirnice pravljene od integralnog brašna pune su vitamina, minerala i vlakana. Klice, koje snižavaju nivo holesterola u krvi, možete da koristite samlevene kao dodatak ishrani.
SMANJITE KOLIČINU SOLI
Korišćenje velike količine kuhinjske soli u ishrani podiže krvni pritisak i tako povećava šansu da obolite od nekog srčanog oboljenja. Prvi korak u smanjenju količine ovog štetnog sastojka jeste da ne dosoljavate hranu. Ali, to nije sve jer se najveće količine soli kriju u gotovoj hrani, supama iz kesice, pašteti, salami... Izbegavajte ove namirnice, a supu sami kuvajte.
PLANIRAJTE PORCIJE
Uvek pripremajte hranu za sutra kako vas glad ne bi ”navela” da pojedete namirnice koje nisu zdrave. Planiranje jelovnika unapred olakšaće vam da se pridržavate ovog načina ishrane, ali i da se uopšteno zdravije hranite. Takođe, dobro pazite da ograničite veličinu porcije. Ako se hranite zdravo, to ne znači da bi trebalo da jedete mnogo. Podelite obrok na manje porcije i jedite više puta dnevno.
POZITIVAN UTICAJ BELOG LUKA NA SRCE
Ključnu ulogu ima alicin, koji daje specifičan miris belom luku. On u kontaktu sa crvenim krvnim zrncima opušta krvne sudove i olakšava protok krvi. Posledica toga je snižavanje krvnog pritiska i smanjenje pritiska na srce.