U zavisnosti od toga koji deo biljke upotrebljavamo, povrće možemo podeliti na:
\rlisnato (kupus, spanac, kelj, blitva...)
\rkorenasto (krompir, šargarepa, peršun, celer, repa...)
\rlukovičasto (sve vrste luka)
\rcvetno (karfiol, brokoli, artičoke...)
\rplodno povrće (paradajz, paprika, krastavci, tikvice, patlidžan, boranija, zeleni grašak...)
\rPovrće, zahvaljujući svom visokom sadržaju vitamina, minerala, celuloze, te niskom udelu masnoće, ima u ishrani neprocenjivu ulogu. Količina vitamina i minerala različita je od vrste do vrste, kao i podneblja u kojem povrće uspeva. Svoj ukus duguju sadržaju eteričnih ulja koja takođe igraju ulogu u probavi. Povrće je prepuno vitamina i minerala koji su neophodni organizmu, ima visok sadržaj celuloze a nizak procenat masnoće. Neke vrste su i bogat izvor kalorija, kao i antioksidansa koji smanjuju višak opasnih slobodnih radikala.
\rPrema energetskom iznosu, povrće možemo svrstati u tri grupe:
\rniskokalorične vrste – koje imaju vrednosti E ispod 40 kcal/100g
\rsrednjokalorične vrste – 40-60 kcal/100g
\rvisokokalorične vrste – preko 60 kcal/100g.
Tablica namirnica
\rNamirnice | \rUkupno kcal/100g | \rUgljeni hidrati % | \rMasti % | \rProteini % | \r
Beli luk (glavica) | \r138 | \r28, 1 | \r0, 15 | \r6 | \r
Morske alge (suve) | \r239 | \r42 | \r2, 5 | \r12 | \r
Artičoke (jestivi deo) | \r34 | \r5, 6 | \r0, 15 | \r2, 4 | \r
Plavi patlidžan (sirov) | \r22 | \r2, 9 | \r0, 3 | \r1, 9 | \r
Blitva | \r27 | \r5, 1 | \r0, 2 | \r1, 2 | \r
Cvekla (sirova) | \r33 | \r5, 6 | \r0, 4 | \r1, 4 | \r
Cvekla (kuvana) | \r41 | \r0, 4 | \r0, 15 | \r1, 5 | \r
šargarepa (sirova) | \r42 | \r8, 5 | \r0, 15 | \r1, 5 | \r
šargarepa (kuvana) | \r41 | \r8, 5 | \r0, 2 | \r1, 1 | \r
Celer (sirov) | \r21 | \r3, 4 | \r0, 2 | \r1, 3 | \r
Kupus (sirov) | \r27 | \r4, 8 | \r0, 2 | \r1, 4 | \r
Prokelj (sirov) | \r54 | \r7, 8 | \r0, 6 | \r4, 3 | \r
Prokelj (kuvan) | \r38 | \r5, 7 | \r0, 2 | \r3, 2 | \r
Zelje | \r35 | \r3, 9 | \r0, 2 | \r1, 1 | \r
Karfiol (sirov) | \r30 | \r4, 5 | \r0, 2 | \r2, 4 | \r
Karfiol (kuvan) | \r32 | \r4, 2 | \r0, 2 | \r3, 3 | \r
Luk vlašac | \r33 | \r6 | \r0, 2 | \r1, 7 | \r
Bundeva | \r33 | \r6, 6 | \r0, 2 | \r1 | \r
Krastavac | \r31 | \r6 | \r0, 2 | \r1, 3 | \r
Spanać (sirov) | \r13 | \r2, 2 | \r0, 1 | \r0, 7 | \r
Spanać (kuvan) | \r24 | \r2, 9 | \r0, 3 | \r2, 2 | \r
Pasulj, beli | \r25 | \r3 | \r0, 4 | \r2, 3 | \r
Boranija zelena, sirova | \r331 | \r58, 8 | \r1, 6 | \r20, 2 | \r
Kukuruz (sirov) | \r21 | \r2, 6 | \r0, 3 | \r1, 8 | \r
Rotkvice | \r21 | \r3, 9 | \r0, 1 | \r1, 1 | \r
Bela repa | \r26 | \r5, 3 | \r0, 2 | \r0, 7 | \r
Crveni luk | \r33 | \r6, 5 | \r0, 2 | \r1, 1 | \r
Slatki krompir | \r26 | \r2, 3 | \r0, 5 | \r2, 6 | \r
Peršun | \r116 | \r26 | \r0, 5 | \r1, 8 | \r
Paprika zelena | \r93 | \r15 | \r2, 5 | \r2, 5 | \r
Praziluk | \r48 | \r7, 5 | \r2, 5 | \r2, 5 | \r
Grašak | \r66 | \r11, 7 | \r0, 4 | \r3, 7 | \r
Krompir (sirov) | \r85 | \r18, 9 | \r0, 1 | \r2 | \r
Krompir (pečen u rerni) | \r97 | \r22 | \r0, 1 | \r2 | \r
Krompir (kuvan) | \r85 | \r19 | \r0, 1 | \r2 | \r
Krompir (pržen) | \r399 | \r52 | \r19 | \r5 | \r
Krompir (čips) | \r557 | \r49 | \r37, 1 | \r6, 7 | \r
Ren | \r70 | \r13, 6 | \r0, 3 | \r3 | \r
Zelena salata | \r23 | \r4, 7 | \r0, 1 | \r1, 2 | \r
Paradajz (sirov) | \r22 | \r3, 7 | \r0, 3 | \r1 | \r
Paradajz pelat | \r22 | \r3, 9 | \r0, 2 | \r1 | \r
Paradajz pire | \r43 | \r8 | \r0, 5 | \r1, 6 | \r