Sremuš, medveđi ili divlji beli luk se može nabrati u aprilu i maju skoro na svakom šumskom proplanku, ali raste i kao kultivisana biljka.
\rIma duguljaste listove intenzivno zelene boje i karakerističan miris belog luka zbog čega se dodaje salatama ili varivima. Raste do 20 cm visine, ima uspravnu i tanku lukovicu bele ili žućkaste boje. Iz lukovice u proleće izrastu obično 2-3 eliptična, duguljasta i šiljasta lista, tamno zelene boje, sjajni su i pri dnu se postepeno sužavaju u dugačku peteljku. Cvetovi su oblika zvona, bele su boje sa veoma prijatnim mirisom.
\rBeru se listovi od kojih se pravi salata, a i lukovica koja je beličaste boje služi kao pikantan začin. Upotrebljava se svež nadzemni deo biljke, koji se sakuplja pre cvetanja. Mladi listovi su odlična salata puna vitamina, dok su stariji jako ljuti. Lukovica se sakuplja pre sazrevanja semena i može se na hladnom očuvati nekoliko dana. Za upotrebu su i nedozreli plodovi koji se pojavljuju leti.
\rU proleće sremuš ima najjača lekovita svojstva, čisti krv, žuč i jetru od toksina nataloženih u organizmu tokom zime.
\rTerapeutsko delovanje je kao i dejstvo belog luka. Sremuš sadrži dosta eteričnih ulja i pomaže u lečenju arteroskleroze, visokog krvnog pritiska , a ublažava crevne i želudačne tegobe, kao i bolesti jetre. Može da spreči napade migrene. Dobar je kao lek protiv crevnih parazita kod dece. Ekstrakt sremuša može pomoći kod bronhitisa i astme. Sremuš je dobra odbrana od gripa i groznice, a i kao preventiva od infarkta . Otklanja nesanicu i nesvesticu. Pomaže lakšem izlučivanju viška sluzi iz pluća pa tako omogućuje iskašljavanje i lakše disanje
\rZa razliku od belog luka, sremuš ima karakterističan miris samo dok se jede, posle toga se ne oseća.Povoljni efekti ove biljke mogu se primetiti tri nedelje posle svakodnevnog konzumiranja.
\rSremuš ne valja sušiti. Najbolje ga je jesti u svežem stanju kao salatu u kombinaciji sa zelenom salatom, a možete ga staviti i u supu i sos ili napraviti namaz za sendviče.
\rNe berite medveđi luk ako niste sigurni, jer ga lako možete zameniti za otrovni mrazovac, đurđicu ili čemeriku. Ipak, najbolji način prepoznavanja sremuša je miris belog luka kada se list protrlja.
\r