Riba sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12, neophodne za pravilan rad nervnog sistema, bogata je višestruko nezasićenim masnoćama koje pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a istraživanja su pokazala da ovi sastojci ribe imaju odlično dejstvo i protiv depresije. Morska riba sadrži veliku količinu joda, kalijuma, natrijuma i bakra, a kod nas se može nabaviti jedino smrznuta, što joj ne umanjuje kvalitet i ne utiče na njenu prehrambenu vrednost, ali joj oduzima na ukusu. Riba koja se uzgaja u ribnjacima masnija je od ”divlje” jer se tovi kako bi brže rasla, a njena cena na tržištu niža je za oko 30 %.
U jelovnik treba uvrstiti i sitniju ribu, pre svega sardele, inćune i papaline, jer zahvaljujući svojoj veličini ne akumuliraju štetne teške metale kojima su zagađena mora.
Plodovi mora veoma su bogati belančevinama, ali sadrže kolagen i gvožđe, što otežava njihovo žvakanje i varenje, pa je bolje da se konzumiraju u manjim količinama. Ribu i školjke u sirovom stanju treba izbegavati, zato što mogu biti zaražene bakterijama, virusima ili specifičnim toksinima koji izazivaju teško trovanje. Plodove mora najbolje je jesti kuvane (minimalno 10 minuta), a riba se često priprema u marinadi od limunovog soka što takođe smanjuje količinu bakterija.
Pri kupovini sveže ribe treba voditi računa o njenom mirisu, kao i izgledu škrga koje bi morale da imaju ružičastu boju, dok bi oči trebalo da budu bistre, bez beličaste skrame.
Namirnice | Ukupno kalorija | Ugljeni hidrati % | Masti % | Proteini % |
Sardina (konzervirana) | 207 | 1, 2 | 11 | 25, 7 |
Sardina (sveža) | 174 | 0 | 10 | 21 |
Oslić | 86 | 0 | 2 | 17 |
Orada | 77 | 0 | 1 | 17 |
Barbun | 99 | 0 | 3 | 18 |
Bakalar (svež) | 69 | 0 | 0, 4 | 16, 3 |
Haringa (sveža) | 239 | 0 | 18, 8 | 17, 3 |
Haringa (dimljena) | 204 | 1, 1 | 1, 4 | 18, 3 |
Sardela | 167 | 0, 6 | 9 | 20 |
Skuša | 183 | 0 | 12 | 18, 7 |
List i iverak | 65 | 0 | 0, 5 | 14, 9 |
Tuna (sveža) | 225 | 0 | 13 | 27 |
Tuna (konzervirana) | 284 | 0 | 20, 9 | 23, 8 |
Jesetra | 125 | 0 | 5 | 20 |
Mladica | 76 | 0 | 0, 4 | 18 |
Jegulja (sveža) | 282 | 0 | 25, 6 | 12, 7 |
Jegulja (dimljena) | 328 | 0, 8 | 27, 8 | 18, 6 |
štuka | 89 | 0 | 1, 2 | 18, 2 |
šaran | 149 | 0 | 7, 1 | 18, 9 |
Crvenperka | 112 | 0 | 4 | 19 |
Grgeč | 97 | 0 | 2, 4 | 18, 7 |
Losos (svež) | 202 | 0 | 13, 6 | 19, 9 |
Losos (u konzervi) | 168 | 0 | 9, 6 | 25, 2 |
Pastrmka | 96 | 0 | 2, 1 | 19, 2 |
školjka (kuvana) | 47 | 1 | 0, 3 | 10 |
Rečni rak (svež) | 99 | 1, 2 | 2, 9 | 16, 9 |
Rečni rak ( u konzervi) | 101 | 1, 3 | 3 | 17 |
Morski rak (kuvan) | 96 | 0, 3 | 2, 2 | 18, 7 |
Puž | 76 | 2 | 0, 8 | 15 |
Žablji bataci | 69 | 0 | 0, 3 | 16, 4 |
Jastog (svež) | 84 | 0, 5 | 1, 9 | 16, 2 |
Jastog u konzervi | 87 | 0, 4 | 1, 3 | 18, 4 |
Raža | 89 | 0 | 1 | 20 |
Kornjača | 66 | 4, 8 | 1, 2 | 9 |