Toggle Navigation

 

Hladna supa za vrele dane

Ključne reči u pripremi letnjih obroka su – brzina, jednostavnost i osveženje. Hladna supa je sjajan obrok na +40! Ovo zdravo jelo nije potrebno kuvati, sve što treba da uradite jeste da povrće iseckate ili izmiksate u blenderu, začinite, dodate hladnu vodu ili jogurt i ostavite u frižideru da se još malo rashladi\n

Plativoo

Supe su idealno jelo – pune su hranljivih sastojaka, a korisne su i zbog toga što organizmu obezbeđuju neophodnu tečnost. Bilo da su bistre ili u obliku potaža, sa mesom ili povrćem, odlično su predjelo, a mogu biti i sjajan glavni obrok. Uprkos savetima nutricionista da je leti najbolje uzimati nerashlađene napitke i jesti tople supe jer organizam tako na prirodan način reguliše telesnu temperaturu, retko kome prija ”dodatno zagrevanje”. Ključne reči u pripremi letnjih obroka jesu brzina, jednostavnost i osveženje. Hladna supa je sjajan izbor za jelovnik na +40! Ovo zdravo jelo nije potrebno kuvati, sve što treba da se uradi jeste da se povrće isecka ili izmiksa u blenderu, začini, doda mu se hladna voda ili jogurt i ostavi u frižider da se još malo rashladi. Ovo je pravi specijalitet, a prednosti brzog spremanja ne moraju se posebno naglašavati. Na taj način sačuvaće se svi vitamini i minerali kojima je bogato sveže povrće.
Uz voćne užine i salate, obrok sa hladnom supom od svežeg povrća obezbediće ispunjavanje ” n o r m e ” koja podrazumea unošenje najmanje 50 odsto nekuvanih namirnica dnevno. Za pripremu hladne supe najčešće se koriste paradajz, krastavci, paprike, tikvice, beli luk, bosiljak. jogurt, kiselo mleko, krastavac, mirođija, sok od limuna, maslinovo ulje, so, biber, nana, beli luk...
Supa od dinje
Ako želite da napravite nešto sasvim posebno – spremite hladnu supu od dinje sa pršutom!
Dinja je veoma zdravo voće pošto je puna vitamina A i C, beta-karotena, kalijuma koji smanjuje visok krvni pritisak i pomaže boljem funkcionisanju bubrega, kao i biljnih vlakana koji olakšavaju varenje. Oljuštite i očistite od koštica jednu veću ili dve manje dinje, iseckajte je na kockice i stavite u blender. Dodajte sok od jedne pomorandže, sok od limete, kašičicu nane i izmiksajte. Umešajte iseckanu pršutu i servirajte hladno.
Egzotika za vrele letnje dane
Krem supa sa šerijem i biberom oboriće s nogu goste kojima ćete poslužiti ovaj specijalitet: očistiti i na četvrtine narezati četiri avokada i samleti ih u blenderu. Zatim dodati oko pola litra hladne kokošje supe, 1, 5 dl mleka, jednu veliku ili dve manje glavice crnog luka sitno iseckane, dve kašike šerija, biber po ukusu i izmiksati dok se ne dobije homogena smesa. Ohladiti u frižideru i servirati sa kiselim mlekom.
Gaspačo
Najpopularnija hladna supa na svetu jeste španski gaspačo koji je naziv dobio po svom osnovnom sastojku – namočenom suvom hlebu. Postoji mnogo verzija ovog ukusnog i zdravog specijaliteta, prepunog vitamina i minerala: andaluzijska, arapska, francuska, američka...
Priprema: Tri kašike mrvica hleba i dva čena sitno seckanog belog luka pomešati u činiji i tome dodati po dve kašike maslinovog ulja i vinskog sirćeta. Staviti začine: so, biber, origano, bosiljak i peršun. Sve to se dobro izmeša i ostavi u frižider na sat-dva da se ohladi. Iseckati od četiri do pet oljuštena paradajza, dodati crni luk, dve paprike i manji krastavac, sve iseckano na kockice, dobro promešati i u to sipati smesu iz frižidera. Umešati onoliko hladne vode koliko je potrebno da supa postane kremasta, a potom pokriti da se još malo rashladi. Led se ne sme dodavati, a ne sme se previše ni hladiti – idealna temperatura je nešto niža od sobne.

Zbog paradajza i crvenog vinskog sirćeta ovo je takozvana crvena verzija supe koja je i najpoznatija i koja se na moru često poslužuje uz usoljeni bakalar, a na kopnu uz šunku, tvrdo kuvana jaja, kim i nanu. Postoje i beli gaspačo (gazpacho blanco), koji sadrži bademe i belo grožđe, i zeleni (gazpacho verde) u koji se dodaju velike količine raznog začinskog bilja. Gaspačo se može jesti kašikom – iz tanjira, ali se isto tako može poslužiti i u staklenim čašama. Pre serviranja možete je ukrasiti svežim peršunovim lišćem.
Sirtaki, buzuki... tzatziki!
Grčke supe zbog svoje gustine više liče na variva i često se poslužuju kao glavni obrok. Svi su čuli za poznatu grčku tzatziki salatu. Ali, da li ste znali da postoji i tzatziki supa? Najpoznatija
hladna grčka supa – nalik je tečnoj salati.
Priprema:Veći (neoguljen ) krastavac preseći uzdužno i kašičicom odstraniti deo sa semenkama. Sitno iseckati ili narendati, posoliti i ostaviti da se suši na sobnoj temperaturi oko
pola sata. Zatim, krastavac umešati u litar niskokaloričnog jogurta, dodati izgnječena 2 čena belog luka, po kašičicu naseckane sveže nane, maslinovog ulja i jabukovog sirćeta.
Posoliti i pobiberiti po ukusu, promešati, ohladiti u frižideru i ukrasiti tankim, neoljuštenim kolutovima krastavaca i listićima nane.