Vino od lincure
U litar belog vina dodati 30 g dobro isitnjenog korena lincure. Držati zatvoreno 10 dana na tamnom i
hladnom mestu, procediti i piti po 1 dl jela.
Lekovito dejstvo: Poboljšava varenje.
Vino s ruzmarinom
U litar crnog ili belog domaćeg vina dodati 50 g listića ruzmarina, 50 g meda i manji štapić cimeta. Flašu
dobro zatvoriti i ostaviti 15 dana na toplom uz povremeno mućkanje. Vino procediti i piti po jednu čašicu
ujutru i uveče.
Lekovito dejstvo: Jača imunitet i pobošljava cirkulaciju.
Vino sa ružinim laticama
Za vino je potrebno: 10 mirišljavih cvetova ruže (koji nisu tretirani hemikalijama), 1l belog vina, 2 grančice timijana i 100 g šećera u kockama. Vino, šećer i timijan staviti u šerpu i na nižoj temperaturi zagrejati dok ne počne da vri, onda skoliniti sa vatre. Dodati latice ruža i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata, a onda procediti, sipati u flaše i dobro zatvoriti. Pije se po 1 dl nakon jela.
Lekovito dejstvo: osvežava umorno telo, smiruje bolove, a kao oblog se upotrebljava u slučaju glavobolje.
Vino od bundeve
Za pravljenje ovog vina, potrebno je: 1, 5 kg bundeve, litar mošta od jabuka, 200 g meda, sok i korica od
3 limuna i štapić cimeta. Bundevu oguliti i narezati na sitne kockice. U mošt od jabuka dodati bundevu,
med , sok i koricu limuna i cimet, te kratko prokuvati. Vino ohladiti, procediti i piti jednu do dve čašice
dnevno.
Lekovito dejstvo: Protiv umora i iscrpljenosti
Vino od zove
Uzeti 3 kg zrelih bobica bazge staviti u 3 l vode i kuvati oko pola sata. Procediti kroz gazu i dodati 1 kg šećera i 3 l crnog vina, dobro pomešati i pustiti da još jednom provri. Skinuti sa vatre, pustiti da se
ohladi i spitati u flaše. Vino čuvati na hladnom i tamnom mestu.
Lekovito dejstvo: Čisti organizam od otrova i snižava nivo holesterola.
Vino od rotkve
U 1 l kvalitetnog belog vina, narendati ceo koren crne rotkve zajedno sa korom, pa ostaviti 15 d a n a uz svakodnevno mućkanje. procediti u staklenu bocu i dobro zatvoriti. U narednih 20 dana svako jutro piti po 1 dl vina.
Lekovito dejstvo: Olakšava mokrenje, umirujw bolove u slučaju reume i gihta. Ovo vino se ne preporučuje obolelima od bubrežnih bolesti.
Bagrem vino
U 2l dobrog crvenog domaćeg vina potopite 50 g bagremovog cveta i ostavite da ekstrahuje
10 dana. Procedite, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom mestu. Po 1 dl popijte pre jela. Deluje blagotvorno
na organe za varenje, žuč, prehladu i kašalj, kao i protiv glavobolje.
OPATIČIN RECEPT
Ovo čuveno vino se prvai po recepturi optice Hildegard fon Bingen (1098-1179), iz knjige “Tako leči Bog”,
autora dr Gotfrid Herckea. Vino je postalo popularno u narodu zbog postignutih sjajnih rezultata u lečenju kardiovaskularnih oboljenja, a naročito angine pektoris. Savetuje se da se uzima kada god se oseti „probadanje srca“ i to dve do tri velike kašike dnevno.
U 1litar čistog, domaćeg vina (može i belo i crno), staviti 10 stabljika peršuna zajedno sa lišćem, dodati 1-2 kašike čistog vinskog sirćeta. Kuvati 10 minuta na laganoj vatri, dodati 300 g meda i kuvati još 4 minuta.
Staklene flaše dobro oprati, pa isprati jakim alkoholom, a onda u njih sipati proceđeno, toplo vino i dobro zatvoriti
( Lekovito bilje)