Banane poticu iz Indije, a arapski trgovci preneli su je u Afriku i Centralnu i Južnu Ameriku. Plodovi ove palme beru se zeleni i smeštaju u hladanjace da bi se odložio proces zrenja dok brod ne stigne u luku. Nakon toga se tretiraju malom koncetracijom etilena koje pospešuje sazrevanje. Banana ima tri puta više skroba od drugog tropskog voca, a bogata je mineralima i vitaminima, zbog cega se smatra i lekovitom.
\rSlatki lek
\rOvaj ukusni plod veoma je hranljiv, bogat ugljenim hidratima, mineralnim solima i vitaminima A, B, C, H i U. Preporucuje se da se jede zreo plod, a ne kada je zelen ili prezreo jer tada gubi korisne sastojke. Zbog visokog sadržaja vitamina B, banana smiruje nerve i podsticu lucenje "hormona srece" - serotonina.
\rBogata je kalijumom pa smanjuje rizik od moždanog ili srcanog udara, pomaže u slucaju reumatoidnog artritisa i bolesti zavisnosti. Može da spreci i nastanak cira na želucu jer stimuliše celije koje jacaju zidove ovog organa za varenje, a osim toga povoljno deluje i na obolele od sindroma nervoznih creva.
\rVraca osmeh na lice i mladalacki izgled
\rBanana je odlicno sredstvo protiv nesanice jer sadrži supstancu triptofan koja smiruje napetost nerava. Podstice regeneraciju kože, pa se preporucuje da se jednom nedeljeno nanese na lice maska od ovog voca. Buduci da je bogata antioksidansima, kora banane ublažava svrab koji je posledica uboda komaraca i drugih insekata.
\rPržene banane
\rSastojci:
\r6 banana
\rmalo maslaca
\ršecer u prahu
\rPriprema: Banane oljuštiti, iseci na 2 do 3 dela po dužini i propržiti ih na zagrejanom maslacu. Posuti šecerom u prahu i poslužiti. Ako se serviraju uz meso, pržene banane treba posoliti.
Puding
\rSastojci:
\r5 dl nemasnog mleka
\r4 banane
\r30 g gustina
\r30 g šecera u prahu
\r30 g suvog grožda ili kandiranih brusnica
\r20 g iseckanog badema
\rmed
\rcimet
\rPriprema: Razmutiti gustin sa malo mleka. U drugu posudu sipati šecer, preliti ga mlekom, pa staviti na ringlu i na laganoj vatri mešati dok se ne rastopi. Polako sipati pripremljeni gustin i kuvati dok se smeša ne zgusne. Koristiti drvenu kašiku i konstantno mešati da se ne bi stvorile grudvice. Skinuti sa vatre i dok je smeša vruca, dodati izgnjecene banane, suvo grožde, med i cimet. Ostaviti da se malo prohladi pa servirati u caše. Ukrasiti iseckanim bademom.
\r