Pošto B12 predstavlja jedini poznati prirodni spojkoji sadrži kobaltov atom, po njemu je i dobio ime cijanokobalamin.Rastvorljiv u vodi, delotvoran je u veoma malim dozama. Cijanokobalamin je oblik vitamina B12 dostupan pacijentima u vidu vitaminskih pilula i jedini je vitamin koji sadrži esencijalne mineralne elemente.
Važnost i delovanje
Delovanje B12 je direktno u vezi sa aktivnostima nervnih ćelija, replikacijom DNK i nastankom supstance koja utiče na raspoloženje, pa je ovaj vitamin u stanju da u kriznim situacijama ‚‚podigne". Osim toga, cijanokobalamin deluje na nivo homocisteina u krvi, što znači da utiče na nastanak bolesti srca i krvnih sudova, a primenjuje se u prevenciji depresije, neplodnosti kod žena, Kronove bolesti. Formira i regeneriše crvena krvna zrnca, što znači da štiti od anemije, a njegov nedostatak izaziva pernicioznu anemiju i neka neurološka oštećenja, što sve zajedno čini ovaj vitamin veoma važnim. Poseban rezultat deficita vitamina B12 je česta demijelinizacija velikih nervnih vlakana kičmene moždine, posledica toga je značajan gubitak perifernog senzibiliteta, a u teškim slučajevima i paraliza.
Izvori
Bogati izvori cijanokobalamina su namirnice životinjskog porekla kao što su meso, riba, plodovi mora, mleko, jaja (žumance), iznutrice (naročito jetra, bubrezi i srce), kao i fermentirani sirevi, dok ga u povrću nema. Za razliku od drugih vitamina telo ga može sintetizovati. No, s obzirom na to da se stvara u debelom crevu, gde se ne može apsorbovati, u organizam ga ipak moramo unositi hranom.U ljudskom organizmu nalazi se deponovan u jetri i to od 50 do 90%.
Preporučeni unos
Preporučeni dnevni unos vitamina B12 iznosi 2-3 mcg dnevno što je količina koju svakodnevno unosite ukoliko se pravilno hranite, a pojačan unos od 4 mcgna dan se preporučuje trudnicama i dojiljama (cijanokobalamin prolazi kroz posteljicu i izlučuje se u majčino mleko), kao i veganima koji ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla. Starije osobe bi trebalo da unose 10-25 mcg dnevno. Za vreme apsorpcije mora da se kombinuje s kalcijumom da bi organizam od njega imao stvarne koristi. Razaraju ga povišena temperatura, svetlo, kiseline i alkalije. Hipovotaminoza je retka, ali se javlja kod vegetarijanaca koji godinama ne konzumiraju meso, jaja ili mlečne proizvode.
- Formira i regeneriše crvena krvna zrnca
- Potpomaže rast i povećava apetit kod dece
- Pojačava energiju
- Održava zdravlje nervnog sistema
- Dobro iskorišćava masti, ugljene hidrate i proteine
- Ublažava stanje razdražljivosti
- Jača koncentraciju, pamćenje i ravnotežu
POGLEDAJTE JOŠ: