Toggle Navigation

 

Veče uz grickalice - instant zabava

Kada ste poslednji put pozvali prijatelje na druženje, a da razlog okupljanja nije rođendan, veridba, rođenje deteta? Krajnje je vreme da se podsetite na to kako veče provedeno sa dragim ljudima i uz dobar zalogaj i čašu vina u toplini doma može predstavljati odlično provedeno vreme.

Plativoo

Povod za druženje može biti iznenadna poseta prijatelja ili rođaka, gledanje najnovijeg filma na dvd uređaju, unapređenje na poslu ili prepričavanje doživljaja sa letovanja ili zimovanja uz obavezno pokazivanje fotografija. Baš zato što je glavni cilj večeri druženje - ne morate provesti sate i sate u kuhinji ili bankrotirati kupujući skupe sastojke. Ukusne zalogaje možete servirati po principu švedskog stola, ali i u tom slučaju ne zaboravite da neke (naizgled) sitnice kao što su stolnjak, lepo dizajnirane salvete, tanjiri, čaše i escajg za specijalne prilike, mogu doprineti da veče dobije posebnu notu. Neki gosti mogu doći i bez najave, ali uz naše savete i ideje, sigurno ćete dobiti pohvale za dobro odigranu ulogu domaćina.
Top 10 namirnica za svaku priliku
Šta bi uvek morali da imate pri ruci kako biste brzo pripremili posluženje za iznenadne goste:
1.   Pakovanje tosta
2.   Krekeri raznih ukusa
3.   Smrznute tortilje
4.   Tegla maslinki
5.   Limun
6.   Konzerva pasulja
7.   Konzerva paradajza pelata
8.   Nekoliko vrsta suvih začina
9.   Sirevi
10. Sladoled
Spremni na iznenađenje
Ako su vas gosti iznenadili, osim činijica sa grickalicama, sezonskim ili suvim voćem ili orašastim plodovima - orasima, bademima, lešnicima, kikirikijem, i uz kockice sira i masline, najbrže što možete da pripremite su krekeri premazani puterom u koji ste dodali začine. Istopite puter i suvo začinsko bilje u mikrotalasnoj rerni, premažite krekere i zapecite u rerni. Krekere izvadite kada dobiju braon-zlatnu boju i poslužite uz masline i belo vino. Naravno, paleta ukusa će biti bogatija ako imate masline koje su punjene paprikama, belim lukom ili bademom.
Zauvek popularna a ipak tradicionalna urnebes salata se vrlo brzo i lako priprema. U sitan sir dodajte tucanu papriku, sitno isečen peršunov list, ajvar i sitno iseckan beli luk. Dobro promešajte i namažite u tankom sloju tost hleb ili krekere. Gosti će im teško odoleti, videćete!
Ako u zamrzivaču imate pakovanje smrznutog graška šećerca ubacite ga u blender, kratko izmiksajte koristeći samo puls opciju, izvadite u činiju, posolite i pobiberite, dodajte kockice paradajza, iscedite malo limunovog soka i promešajte. Ovaj gvakamoli grašak se odlično slaže uz tost ili tortilje koje se takođe vrlo brzo spremaju jer se mogu kupiti smrznute i to polupečene.
Druga dobitna kombinacija sa tortiljama je u blenderu izmiksan (prethodno oceđen) crveni pasulj iz konzerve, začinjen ljutim papričicama, sa par maslinki i narendanim sirom. Nafilujte tortilje, kratko ih zapecite i servirajte uz hladno crno pivo!
Verovatno vam nikada nije palo na pamet da na oval servirate nekoliko vrsta sira isecenog na kriške ali sa voćem - grožđem, smokvama ili šljivama, svežim ili suvim, kolutićima ananasa umesto uobičajenih kolutića čajne kobasice? Ovakve kombinacije mogu predstavljati uživanje i za nepca i za oko, posebno ako poslužite i raznovrsne plave sireve, jakih ukusa i mirisa uz, recimo, konzervisane artičoke.
Kada ste poslednji put pravili krompir ‚‚u gaćama", odnosno neoljušten krompir ispečen u rerni? Krompir dobro operite, presecite na pola i stavite u rernu da se ispeče. Na vruće polovine krompira možete staviti malo mocarele ili neku drugu vrstu sira, začine po želji ili malo sitno iseckane mesnate slanine. Vratite u još uvek vruću rernu na 5 minuta pa tek onda iznesite pred goste. Ako imate i domaći ajvar, servirajte ga u činijice i napravićete pun pogodak!
Ukoliko u frižideru imate samo konzerve tunjevine ili skuše, na raspolaganju su vam najmanje dve opcije - ili ih servirajte u činijama koje ste ukrasili listovima zelene salate i maslinama ili ih kratko prodinstajte na maslinovom ulju sa iseckanim paradajzom, belim lukom i origanom i napravite bruskete sa prepečenim tostom.
Pod uslovom da znate da vaši prijatelji obožavaju salate, za ovu će vam sigurno tražiti recept! U zelenu salatu dodajte krupno isečene orahe, suvo grožđe, sitno iseckanu mirođiju i na kockice izrezane kruške. Začinite maslinovim uljem i sirćetom, dobro promešajte i uživajte!
Poslastice su posebna priča. Sladoledi raznih ukusa, kesten pire ili pudinzi, dekorisani šlagom i čokoladnim mrvicama, varijacije su koje nikad ne dosade. Probajte krem od banane koji se vrlo brzo i jednostavno priprema. Četiri banane oljuštiti i izmiksati u blenderu. Dodati kesicu vanilin-šećera, dve kašike ruma, sok od jednog limuna pa sve ponovo kratko izmiksati. U dobijenu smesu dodati 250 g ulupane slatke pavlake, dve kašike instant kakao napitka u prahu i dobro promešati. Krem sipati u čaše i ukrasiti čokoladnim mrvicama.
Bez obzira na to da li postoji povod za okupljanje ili ne, uvek je zabavno provesti veče u druženju sa prijateljima ili dragom rodbinom, posebno ako takvo neobavezno okupljanje prati dobra zakuska. Osim što će vas večera koštati mnogo manje nego u elitnom restoranu, bitnu prednost predstavlja i to što ćete vreme provesti u opuštenoj atmosferi, u neformalnoj odeći i uz muziku koju sami možete birati.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Harmonija vina i slanih zalogaja

Senf krekeri

Ljuti štapići od speltinog brašna