Toggle Navigation

 

Riba za bolje zdravlje

Uprkos tome što je bogata materijama koje su veoma korisne za zdravlje, riba još uvek nije hrana koja se redovno nalazi na našem jelovniku.

Plativoo

Riba sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12, neophodne za pravilan rad nervnog sistema, bogata je višestruko nezasićenim masnoćama koje pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a istraživanja su pokazala da ovi sastojci ribe imaju odlično dejstvo i protiv depresije. Morska riba sadrži veliku količinu joda, kalijuma, natrijuma i bakra, a kod nas se može nabaviti jedino smrznuta, što joj ne umanjuje kvalitet i ne utiče na njenu prehrambenu vrednost, ali joj oduzima na ukusu. Riba koja se uzgaja u ribnjacima masnija je od ”divlje” jer se tovi kako bi brže rasla, a njena cena na tržištu niža je za oko 30 %.
U jelovnik treba uvrstiti i sitniju ribu, pre svega sardele, inćune i papaline, jer zahvaljujući svojoj veličini ne akumuliraju štetne teške metale kojima su zagađena mora.
Plodovi mora veoma su bogati belančevinama, ali sadrže kolagen i gvožđe, što otežava njihovo žvakanje i varenje, pa je bolje da se konzumiraju u manjim količinama. Ribu i školjke u sirovom stanju treba izbegavati, zato što mogu biti zaražene bakterijama, virusima ili specifičnim toksinima koji izazivaju teško trovanje. Plodove mora najbolje je jesti kuvane (minimalno 10 minuta), a riba se često priprema u marinadi od limunovog soka što takođe smanjuje količinu bakterija.
Pri kupovini sveže ribe treba voditi računa o njenom mirisu, kao i izgledu škrga koje bi morale da imaju ružičastu boju, dok bi oči trebalo da budu bistre, bez beličaste skrame.

                                                                                                                                                                                                                                                                

Namirnice Ukupno kalorija Ugljeni hidrati % Masti % Proteini %
Sardina (konzervirana) 207 1, 2 11 25, 7
Sardina (sveža) 174 0 10 21
Oslić 86 0 2 17
Orada 77 0 1 17
Barbun 99 0 3 18
Bakalar (svež) 69 0 0, 4 16, 3
Haringa (sveža) 239 0 18, 8 17, 3
Haringa (dimljena) 204 1, 1 1, 4 18, 3
Sardela 167 0, 6 9 20
Skuša 183 0 12 18, 7
List i iverak 65 0 0, 5 14, 9
Tuna (sveža) 225 0 13 27
Tuna (konzervirana) 284 0 20, 9 23, 8
Jesetra 125 0 5 20
Mladica 76 0 0, 4 18
Jegulja (sveža) 282 0 25, 6 12, 7
Jegulja (dimljena) 328 0, 8 27, 8 18, 6
štuka 89 0 1, 2 18, 2
šaran 149 0 7, 1 18, 9
Crvenperka 112 0 4 19
Grgeč 97 0 2, 4 18, 7
Losos (svež) 202 0 13, 6 19, 9
Losos (u konzervi) 168 0 9, 6 25, 2
Pastrmka 96 0 2, 1 19, 2
školjka (kuvana) 47 1 0, 3 10
Rečni rak (svež) 99 1, 2 2, 9 16, 9
Rečni rak ( u konzervi) 101 1, 3 3 17
Morski rak (kuvan) 96 0, 3 2, 2 18, 7
Puž 76 2 0, 8 15
Žablji bataci 69 0 0, 3 16, 4
Jastog (svež) 84 0, 5 1, 9 16, 2
Jastog u konzervi 87 0, 4 1, 3 18, 4
Raža 89 0 1 20
Kornjača 66 4, 8 1, 2 9