Nedostatak pojedinih hranljivih sastojaka, kao posledica nedovoljne ili nepravilne ishrane, a i svako preterivanje, utiču na zdravstveno stanje čoveka, fizičku i psihičku aktivnost, na njegov izgled i radnu sposobnost.
Soja - zdrava hrana
Korišćenjem prerađevina od soje obogaćuje se ishrana. Sojino zrno je veoma bogato proteinima, vitaminima i mineralima, pa su i proizvodi koji se dobijaju njegovom preradom bogat izvor ovih sastojaka. Proizvodi ‚‚Soja Vita" sadrže oko 50% proteina, čiji aminokiselinski sastav svrstava soju u punovrednu namirnicu. Proteini soje imaju visoku biološku vrednost za organizam, jer su važan izvor gradivnih sastojaka za stvaranje novih i obnavljanje oštećenih tkiva. Uloga zaštitnih hranljivih sastojaka, vitamina i minerala, takođe je značajna za organizam. Među vitaminima posebno su zastupljeni vitamini B i E, a od minerala kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe.
Proteini soje su najdelotvorniji kada se upotrebljavaju u kombinaciji sa proteinima životinjskog porekla, pri čemu se zastupljenost proizvoda od soje kreće od 10 do 30 procenata. Jela napravljena u kombinaciji meso-soja imaju poboljšane hranljive i senzorske osobine.
Teksturirani proizvodi od soje - ljuspice, komadići i odresci po svojoj strukturi su slični mesu i mogu da se koriste u kombinaciji sa mlevenim i seckanim mesom ili sa odrescima mesa. Dodavanjem proizvoda od soje u razno povrće pripremaju se kvalitetna i ukusna jela. Mešanjem proizvoda od soje sa proizvodima od žitarica u razna peciva i slatka jela dobijaju se poboljšane hranljive vrednosti.
Pojedine kategorije potrošača (vegetarijanci, pripadnici nekih religija, ljudi sa posebnim režimom ishrane iz zdravstvenih razloga) koriste proizvode od soje i samostalno, a pokazalo se da se takođe mogu pripremiti raznovrsna i ukusna jela.
Sojini odresci po svome obliku i strukturi slični su odrescima mesa. Da bi se pripremili za jelo potrebno je da se prokuvaju 10 minuta u vodi u koju su dodati začini po ukusu. Posle hidriranja oni imaju tri puta veću težinu. Pošto se ocede, odresci se dalje pripremaju na isti način kao i šnicle od mesa: pohovanjem, dinstanjem, pečenjem u rerni.
‚‚Soja vita" odresci sa šampinjonima
Potrebni sastojci: 8 odrezaka, 400 g šampinjona, 2 dl pavlake, 2 dl belog vina, 1 dl ulja, 50 g brašna, 2 glavice crnog luka, so i začini po ukusu. Način pripreme: Crni luk prodinstati na ulju, hidrirane sojine odreske uvaljati u brašno i kratko propržiti sa obe strane na ulju sa lukom. Prebaciti ih u dublju posudu, naliti ih vinom i krčkati dok vino ne ispari. Dodati pavlaku, začine, šampinjone isečene na listiće i kuvati dok se sos ne zgusne.
POGLEDAJTE JOŠ: