Uz prave recepte mogu se pripremiti izuzetno pikantna, ukusna i neobična jela. Preporučujemo da sami spajate naizgled nespojivo, pa da takva neobična jela, kao tajni adut vaše kuhinje, iznesete na trpezu u posebnim trenucima kada želite da goste i ukućane ostavite bez daha.
Ananas i meso
Egzotično voće i meso definitivno su dobitna kombinacija. Slatko-kiseli ukus ananasa i bogat i sočan plod koji se topi u ustima, daće potpuno novu aromu i ukus svinjskom mesu. Možete ispečenu krmenadlu preliti sokom od ananasa i uživati, a najbolje je da korisitite i druge sastojke koji pojačavaju aromu i snagu ukusa voća. Svinjetina sa ananasom, uz dodatak soja sosa i korijandera nešto je zaista specijalno.
Recept: Napraviti marinadu od po 2 kašičice soja sosa i likera od višanja i po kašičicu ulja kukuruza i ulja susama. U marinadu dodati 500 g svinjskih šnicli isečenih na sitne komade i ostaviti da odstoji sat vremena. U većem sudu propržiti čen belog luka, ubaciti meso i mešati sve vreme. Kada meso porumeni, dodati 100 g isečenog ananasa, 3 kašičice svežeg korijandera, malo ljute papričice i 2 kašičice šećera, te poklopiti i kuvati još 3 minuta. Šnicle posuti korijanderom pre služenja.
Divljač sa voćem
Preporuka nutricionista je da se meso domaćih životinja bar dva puta mesečno zameni manje masnim mesom divljači, pošto ima bolji odnos belančevina. Ipak, zbog specifičnog načina pripreme, mnoge domaćice nerado imaju divljač na jelovniku. Pripremanje divljači je zahtevno, a podrazumeva i posebne recepte kako bi se potpuno uživalo u punoći njegovog ukusa. Dinstana divljač sa dodatkom suvih šljiva i višanja zvuči primamljivo, a prelivena sokom od sveže pomorandže donosi potpuno nov, nikada doživljen ukus.
Recept: Sveže meso divljači staviti da odstoji preko noći u marinadi napravljenoj od limuna, ruzmarina i belog luka. Meso izvaditi iz marinade i dinstati na blagoj vatri bez dodataka, a pred kraj, kada je meso skoro gotovo, dodati suve šljive i zamrznute višnje. Poklopiti i ostaviti u posudi još 5 minuta. Poslužiti uz kriške pomorandže.
Višnje i sir
Ukoliko znate koja namirnica se slaže sa kojim ukusom, slobodno možete pustiti mašti na volju i kombinovati. Poznato je da se mlečne prerađevine idealno slažu sa kiselim namirnicama, te se njihovim kombinovanjem dobija jelo osvežavajućeg i prijatnog ukusa. Kombinacija mladog, kremastog sira i svežih višanja je nešto što morate probati, posebno u letnjim mesecima. Dodavanjem šećera napravićete interesantnu poslasticu.
Recept: Nekoliko kašika mladog, kremastog sira staviti u blender, sipati surutku po želji, dodati očišćene višnje i miksovati dok masa ne postane izrazito crvena. Prebaciti u manje posude, ukrasiti celim višnjama i dobro ohladiti pre služenja.
Luk-banana sos
Banana i luk zajedno u sosu - zaista zvuči nemoguće! Potpuno različiti ukusi i aroma, voće banana i povrće luk u ovom receptu sjedinjuju se u veoma pikantan sos koji je savršen preliv za kuvani pirinač, krompir i meso jer potpuno menja ukus ovih tradicionalnih jela.
Recept: Na puteru dinstati crni luk (3 glavice) dok ne potamni. Luk skloniti sa ringle, sipati 2 šolje proključale vode, te ostaviti da se krčka 3 minuta. Za to vreme pomešati po 2 kašike braon šećera i brašna, po kašičicu karija i soli, pola kašičice senfa i pola čaše sirćeta, pa dodati luku. Kada proključa, još nekoliko minuta dinstati. U ohlađeno jelo dodati šest što sitnije iseckanih banana i dobro promešati
POGLEDAJTE JOŠ: