\r Zapisi o medu postoje u najstarijim izvorima svih religija i u svim poznatim civilizacijama. Mnoga predanja tumače poreklo meda kao dar bogova.
\r\r Po sastavu, med je neverovatno sličan sastavu ljudske krvi. Od 24 mikroelementa u krvi, med sadrži 22 i jedina je prirodna tvorevina koja ima gotovo 91% svih potrebnih materija za čovekov krvotok. Zato se i njegovim malim količinama postižu izvanredni rezultati. Nektar od kog se pravi med je glavni izvor ugljenih hidrata koji pčele pretvaraju u lako svarljive šećere – glukozu i fruktozu. šećeri iz meda se direktno apsorbuju u krv pa je izuzetno pogodan u stanjima iscrpljenosti organizma. Pri tom, med se izuzetno lako vari. U medu nalazimo mineralne sastojke (gvožđe, bakar, mangan, silicijum, hlor, kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, aluminijum, magnezijum), kiseline (mravlju, sirćetnu, jabučnu, mlečnu i limunsku), aminokiseline, a tu su i elementi kompleksa vitamina B.
\r\r U 100 g meda nalazi se:
\r\r Med se kao namirnica nalazi između hrane i leka. Njegova primena podjednako je zastupljena kao dodatak ishrani radi njegove hranljive vrednosti i poboljšanja ukusa, kao i u situacijama kada je prisutna is- crpljenost, bolest ili prehlada i u ishrani rekonvalescenata. Naročitu primenu ima u spravljanju sirupa protiv kašlja - pomešajte ga sa sokom od limuna i pijte sporo i med će obložiti grlo otklanjajući neprijatnost, a njegovo antibakterijsko i aniseptičko dejstvo pomoći će u lečenju.
\r