Osvežavajuće hladne kriške osim što odlično gase žeđ imaju i brojne pozitivne efekte na zdravlje.
Prema rezultatima naučnih istraživanja, lubenica sadrži aktivne supstance koje mogu da ublaže neke upalne procese, pomognu u prevenciji astme, ateroskleroze, dijabetesa i artritisa.
Lubenica (Citrullus vulgaris) je jednogodišnja biljka iz porodice bundeva i krastavaca. Danas postoji preko 1200 vrsta lubenica koje se uzgajaju širom sveta. Osim što se razlikuju po boji, veličini i obliku, postoje i vrste bez semenki. Sa semenkama ili bez njih, lubenice su i nutritivno izuzetno vredna namirnica.
Za bolje zdravlje
Prirodno siromašne masnoćama, natrijumom i holesterolom, predstavljaju pravo bogatstvo vlakana, vitamina C, likopena, beta-karotina, vitamina B grupe, kalijuma, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, cinka, gvožđa i bakra. Jedna kriška lubenice sadrži velike količine vitamina C i beta-karotena koje vam, mogu pomoći u borbi protiv raziličitih vrsta malignih oboljenja. Lubenica je takođe bogata kalijumom koji ima ulogu da reguliše rad srca i normalizuje krvni pritisak. Od davnina je poznato da lubenica odlično čisti bubrege, čime se poboljšava njihova funkcija pa samim tim postiže višestruko čišćenje celog organizma. Lubenica zauzima i vodeće mesto na listi svežih proizvoda po sadržaju likopena, čak mnogo više od svežeg paradajza.
POGLEDAJTE JOŠ: