Odgovarajuća ishrana na radnom mestu može pomoći ne samo da izgledamo i da se osećamo bolje, već i da efikasnije savladavamo poslovne zadatke. Danas je najčešće brzina sinonim za poslovni uspeh, pa je zbog toga ponekad neizvodljivo otići na pauzu za ručak. Zbog toga, mnogi zaposleni hrane se nezdravim grickalicama, kao što je na primer čips ili brzom hranom koja pruža osećaj sitosti, ali je nutricionistički nekvalitetna. Posledice takve ishrane su dugoročne - povećanje telesne mase, pojava masnih naslaga i celulita kod dama, medicinski problemi koji počinju hroničnim umorom a završavaju se slabljenjem imunološkog sistema, problemima sa kardiovaskularnim sistemom i slično. S druge strane, postoje i zaposleni kod kojih problem kvalitetne ishrane na poslu ne postoji, oni jednostavno ne jedu ništa do povratka kući, najčešće zbog uštede vremena, novca i povećanja efikasnosti. Ovakvo ponašanje je još opasnije, jer osim zdravstvenih rizika, takvi radnici ostaju i bez energije neophodne za kvalitetno ispunjavanje poslovnih obaveza, što rezultira lošim procenama i greškama.
Organizacija je pola rešenja
Na poslu se možete pravilno hraniti ako se dobro organizujete. O obrocima morate misliti na vreme, kod kuće. Mnogima je nezamislivo da planiraju obroke, kupuju namirnice, pripremaju ih i pakuju. Međutim, to izgleda komplikovanije nego što jeste. Doručkujte pre odlaska na posao, te ćete biti siti nekoliko sati, a kada ogladnite, pojedite manji obrok koji ste prethodno pripremili kod kuće. Savetujemo vam da ponesete sendvič od integralnog hleba sa niskokaloričnim namazom (na primer pašteta od tunjevine i povrća) i čašu jogurta.
Podsetnik na ekranu
Uvek imajte voće na svom stolu, jabuku, pomorandžu, bananu, a ako radite za računarom, stavite na desktop fotografiju nekog sočnog, svežeg voća koje će biti vaš vizuelni podsetnik da morate užinati.
Zavarajte glad
Posredan problem kod ishrane zaposlenih je intenzivan osećaj gladi koji se javlja posle radnog vremena. Zbog toga ali i zbog umora, većina ljudi, po povratku kući, nema volje da sprema
kvalitetnu hranu, već se opet zadovoljava brzom hranom. Rešenje je u pripremi osvežavajućih grickalica koje će vam zavarati glad i obezbediti energiju za spremanje kvalitetnog obroka. Kriška raženog hleba premazana puterom od kikirikija i medom pomoći će vam da dočekate ručak.
Po želji možete dodati i sitno seckane komade jagode ili banane.
Idealna užina
Voćni jogurt, ali ne kupovni koji ima manji sadržaj voća, idealna je užina za zaposlene ljude. Domaći jogurt napravite od dve banane i običnog jogurta. Ako čeznete za slatkišima, možete pojesti kesicu suvog voća, a umesto čipsa i slanih krekera, tu su bademi, lešnici, semenke suncokreta... Izbegavajte gazirana pića, crne čajeve i kafu u većim količinama. Obična ili mineralna voda podstaći
će vašu aktivnost i smanjiti uticaj stresa. Kombinacija ananasa i pistaća je nešto što morate probati. Recept: Pomešati 4 koluta ananasa iz konzerve sa šakom oljuštenih plodova pistaća, te preliti ananas sokom i odmah pojesti.
Hladan ručak za poneti
Najbolje je jesti kombinaciju ugljenih hidrata i proteina, a mi vam savetujemo da pripremite rižoto sa komadićima ćuretine, jer mu je ukus izvrstan i kada je hladan. Priprema: Prokuvati šolju pirinča i 100 g seckanih ćurećih prsa. Pirinač presuti u drugu posudu, dodati glavicu luka i dinstati. Promešati, dosuti 1/2 šolje bistre supe, te kuvati na blagoj vatri, uz stalno mešanje. Dodavati supu dok se pirinač ne raskuva i postane polutečan. Pirinač skloniti sa ringle, dodati obarenu ćuretinu i promešati.
POGLEDAJTE JOŠ:
Sendvič sa šunkom i pomorandžom