Bobičasto voće je neobično zdravo i ukusno i početak sezone treba iskoristiti i svakodnevno uživati u njegovim ukusima. Bobičasto voće pored svih prednosti koje ima, jača imunitet, štiti od infekcija i upala, deluje antikancerogeno a usporava i proces starenja. Podstiče i funkcionisanje mozga u starosti, snižava rizik od slepila, pogoduje zdravlju mokraćnih kanala i zdravlju srca. I to nije sve, jer snižava holesterol u krvi, reguliše krvni pritisak i podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma.
Brusnice su prave male bombe vitamina C i ne samo da pomažu kod problema sa bešikom i dezinfikuju mokraćne kanale, nego ublažavaju i želudačne tegobe. K tome, brusnice podstiču apetit, smiruju živce i prema najnovijim istraživanjima deluju protiv herpesa. Za neobično zdravim i ukusnim brusnicama posebno luduju Šveđani koji su ih prozvali crvenim zlatom i Amerikanci koji svoju tradicionalnu ćurku na Dan zahvalnosti i Božić ne mogu ni zamisliti bez umaka, odnosno pirea od brusnica. Osim sa ćuretinom slatko ili gusti kompot od brusnica odlično se slaže s ostalom peradi i divljači ali i sa pastrmkom.
Borovnice su prepune lekovitih i hranljivih sastojaka, posebno voćnim kiselinama, mineralima i elementima u tragovima, na primer manganom. Osim što su neobično ukusne, bilo sveže, bilo u različitim voćnim tortama i kolačima, odnosno pretočene u marmelade, pekmeze, džemove, sokove, sirupe ili vino, one pogoduju lepoti i zdravlju naše kože. Naime, zahvaljujući velikom udelu voćnih kiselina i vitamina C, maska za lice od borovnica deluje protiv nečiste kože i proširenih pora. Za masku, šaku zgnječenih borovnica umešajte u mleko za čišćenje i nanesite na lice.
Kupine su bogate mineralima a naročito vitaminima A, C i E te između ostalog snižavaju šećer u krvi, podstiču zaustavljanje krvarenja i deluju protiv probavnih teškoća. Sok od kupina delotvorno je sredstvo protiv promuklosti te ga u tom slučaju treba nekoliko puta dnevno koristiti za ispiranje grla. Kupine se koriste i u kozmetici, naročito protiv suve i hrapave kože ruku. Za piling u šaku ili dve zgnječenih kupina umešajte kašiku ulja za masažu ili mleka za čišćenje kože i njime namažite ruke. Ako osim u svežim, uživate u slatkom od kupina i spremate ga sami prilikom kuvanja, dodajte nekoliko nedozrelih bobica koje će pojačati njegovu aromu.
Ribizle su posebno bogate gvožđem i vitaminima i između ostalog čiste krv, pogoduju zdravlju jetre, poboljšavaju snabdevanje mišića kiseonikom i pozitivno deluju na želudac i creva. Neobično prijaju u voćnim kolačima i tortama te slatkom. Za očaravajuće slatko od ribizle izmešajte 250 g crvenih ribizla i 100 g malina sa 50 g šećera i jednim vanil šećerom. Mešavinu kuvajte s malo vode i kad provri, nastavite kuvanje na laganoj vatri oko desetak minuta. Potom dodajte 30 g gustina razblaženog sa vodom i kuvajte dok se ne zgusne, oko dva minuta. Poslužite rashlađeno.
POGLEDAJTE JOŠ: