Heljda je poreklom iz centralne Azije. Semenke heljde se sastoje iz dva dela, opne koja se koristi za punjenje jastuka i unutrašnjeg dela koji se koristi za proizvodnju brašna i napitaka. Seje se nakon završetka sezone mrazeva. Idealan period za setvu je maj mesec. Stabljika heljde može da izraste do visine do 60cm. 20-30 dana nakon cvetanja zrna heljde dobijaju tamnu boju i mogu da se skidaju. Uzgaja se na manje vlažnom zemljištu a nektar iz cveta koriste pčele za proizvodnju kvalitetnog meda. U ishrani se poslednjih godina dosta koristi heljdino brašno za proizvodnju hleba i peciva s obzirom na odsutnost glutena u zrnima heljde. Sa zdravstvenog aspekta konzumiranje heljde je poželjno kod osoba koje boluju od bolesti krvnih sudova, reumatizam, dijabetesa, kariovaskularnih oboljenja i kod oboljenja disajnih puteva, gde se preporučuje konzumiranje čaja od heljde