Latinski naziv: Curcuma longa Kurkuma se dobija od korena biljke Curcuma longa koji ima tamnosmeđu koru i tamno narandžasto meso. Kako je iz porodice đumbira, sveža kurkuma je aromatična, ljuto-palećeg, blago-gorkog i smolastog ukusa. Sušena kurkuma razvija aromu pomorandže i đumbira te je ljutog, gorkog i mošusnog ukusa.Uz ugodnu aromu jelima daje lepu zlatnožutu boju, a ima i više imena kao što su indijski šafran i žuti koren. Tokom istorije koristila se kao začin, boja za tkanine i lekovito sredstvo, a u upotrebi je više od 5000 godina. Lekovitost Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima lekovito delovanje. Pre svega poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protivupalnim i antibakterijskim svojstvima.Zahvaljujući tom svojstvu sprečava oksidaciju holesterola, čime se štiti krvni sistem od oštećenja i nakupljanja plaka koji može dovesti do moždanog ili srčanog udara.Kliničke studije pokazale su da kurkumin može ublažiti bolove u zglobovima koji se javljaju kao simptomi kod reumatoidnog artritisa. Priprema hrane Kurkuma se retko može nabaviti sveža izvan zemlje porekla, a glavni proizvođači su Indija, Kina i Indonezija. Taj omiljeni začinski prah ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji, budući da se nalazi u gotovo svakom jelu. Ima ga i u ostalim kuhinjama južne Azije, Afrike, Australije i Južne Amerike, a zbog spoznaje o brojnim povoljnim delovanjima na zdravlje sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog sveta. Preterana upotreba kurkume u jelu će rezultirati neznatno gorkim ukusom. Koristi se za začinjavanje i bojenje salatnih preliva. Za supe, umake i pirinač dovoljno je dodati prstohvat praha kurkume prilikom kuvanja. Prstohvat praha dodajte i u testo za palačinke pa ih pečene punite povrćem, mesom peradi, riba i rakova. U modernoj kuhinji odresci od lososa pečeni na grilu, posluženi s kuvanim šparglama i pireom od krompira, preliveni toplim holandskim umakom uz dodatak kurkume, korijandera i peršuna prijaće svakom gurmanskom nepcu.