Toggle Navigation

 

Orijent u kuhinji - egzotični đumbir

Đumbir je u poslednje vreme vrlo popularan začin na ovim prostorima. Gotovo da nema kulinarskog časopisa u kojem nećete pronaći recept sa ovim sastojkom, bez obzira na to da li je u pitanju supa, sos, jelo od povrća ili poslastica, dok se kineska i indijska kuhinja ne mogu ni zamisliti bez đumbira.

Plativoo

Đumbir jelima daje aromatičan, osvežavajući i pikantan ukus. Ova gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, poreklom iz Kine, je vrlo tražen ali i skup začin, što je zasluga dugog procesa zrenja. Za oštru, prodornu aromu đumbira, u prvom redu su odgovorna eterična ulja pa se ukus menja u zavisnosti od termičke obrade – od ljutkastog do sladunjavog.
Đumbir u kuhinji
Koren svežeg đumbira i sušen đumbir, samleven u prah, su toliko različiti po svojim svojstvima, kao da su u pitanju dve različite biljke. Ukoliko možete da birate, koristite svež đumbir. Prilikom kupovine, birajte čvrste i glatke izdanke a izbegavajte smežurane i meke na dodir. Svež, neoguljen koren umotan u papirnu salvetu, pa u plastičnu kesu,  možete čuvati u frižideru do tri nedelje. Đumbir u prahu treba čuvati u zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom, tamnom i suvom mestu. Đumbir je potrebno oguliti pa ga narendati ili u tankim kolutićima dodati u jelo – na početku pripreme ako želite blag ukus ili pred kraj za rezak i jak ukus. Zbog prodornog i ljutkastog ukusa budite oprezni prilikom dodavanja – nemojte preterivati, dovoljno je izrezati koren dužine 1 – 2 cm, u zavisnosti od količine koju pripremate. Ako koristite sušeni đumbir, dodajte ga na početku kuvanja, kako bi se zagrevanjem razvila karakteristična aroma.
Sastojci: 1 crvena ljuta papričica, 1 kašičica rendane kore limuna, 3 cm korena svežeg đumbira, 1 šargarepa, 1 praziluk, 1 kašika susamovog ulja, 1 kašika pirinčanog sirćeta (ili belog vinskog), 1 l pilećeg bujona, 1 kašika gustina, 3 kašike soja sosa, malo bibera
Topla čokolada sa đumbirom
Priprema: Đumbir oguliti, narezati na kolutiće i staviti u ključalu vodu. Kuvati poklopljeno, oko 10 minuta na laganoj vatri. Ocedite i odmah dodajte u šerpu sa čokoladom i slatkom pavlakom. Zagrevajte uz stalno mešanje dok se čokolada potpuno ne istopi i izmeša sa pavlakom. Poslužite odmah.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Jezgrasto voće za zdravije srce

Alergijske reakcije na hranu