Za pripremu ovih pogačica treba malo duže vremena. ali su zaista predivne.
Mleko i šećer zagrejati, dodati kvasac i ostaviti da nadođe. U vanglu staviti 500 g brašna, dodati jaj, žumance, so, rastopljen puter, kiselu pavlaku i nadošao kvasac. Promešati i postepeno dodavati preostalo brašno (450 g). Pokriti testo krpom i ostaviti da se digne.
RADNU POVRšINU POSUTI SA BRAšNOM, PA NADOšLO TESTO RAZVITI OKLAGIJOM NA TANJI LIST. LISTANJE POGAČICA ZAVISI OD TOGA KOLIKO STE PUTA TESTO SAVILI. JA SAM SAVIJALA 4 PUTA, PA SAM 250 GR PUTERA PODELILA NA ČETIRI DELA DA BIH IMALA PRIBLIŽNO ISTU GRAMAŽU PUTERA ZA PREMAZIVANJE TESTA. ISEĆI OKO 60 GR PUTERA NA TANKE LISTIĆE I STAVITI NA TESTO. SMOTATI TESTO KAO U PISMO I OSTAVITI DA ODSTOJI 45 MINUTA. OVAKAV POSTUPAK PONOVITI JOš 3 PUTA. KAD SMO ZAVRšILI 4 PUTA PREMAZIVANJE TESTA, POSUTI GA BRAšNOM I RAZVITI OKLAGIJOM NA DEBLJI LIST, šIRINE JEDAN PRST. ZATIM ČAšOM ILI MODLOM VADITI KRUGOVE I REĐATI NA PEK PAPIR.
Preostalo testo ponovo premesiti, ostaviti da nadođe, razviti na list i iseći pogačice. Ja sam pravila okrugle, četvrtaste i trouglaste oblike, tako da sam imala tri različita oblika pogačica.
Premazati belancetom, posuti semenkama i peci u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 25 minuta dok lepo ne porumene.
PRIJATNOOOO