Prvi u grupi je vitamin B1, odnosno tiamin. Ovaj vitamin je otkriven tridesetih godina prošlog veka. Iako ljudski organizam ima sposobnost sintetisanja vitamina B1 (gljivice i bakterije u crevima), te količine su veoma male i nedovoljne da podmire potrebe organizma, a isto tako, s obzirom na to da organizam ne može da akumuliše vitamin B1, on se mora svakodnevno unositi.
Za zdrave nerve i srce
Vitamin B1 je neophodan za pravilan metabolizam ugljenih hidrata što se posebno ogleda kod stanja ubrzanog metabolizma, kao što su povišena temperatura i povećana mišićna aktivnost, naročito kod sportista koji intenzivno treniraju. Takođe, kako energija potrebna za centralni nervni sistem zavisi od metabolizma ugljenih hidrata, tiamin je vrlo važan za rad nervnih i kardiovaskularnih ćelija, jer im obezbeđuje potrebnu energiju. Osim toga, jedan od enzima za proizvodnju neurotransmitera, spojeva koji prenose poruke između nervnih ćelija i mišića, zahteva prisutnost tiamina kao koenzima, što dodatno objašnjava značaj vitamina B1 za optimalno funkcionisanje nervnog sistema i mišića.
Preporučene dnevne doze vitamina B1 za muškarce su 1.2-1.4 mg, žene 1.0-1.1 mg, trudnice i dojilje 1.4-1.5 mg. Povećane potrebe za vitaminom B1 javljaju se kod alkoholizma, hronične groznice, bolesti jetre i žučne kese, dugotrajne infekcije, raznih crevnih bolesti i dugotrajnog stresa.
Nedostatak tiamina
Iako se javlja veoma retko, manjak vitamina B1 može izazvati umor, mučninu, gubitak apetita, anemiju i česte promene raspoloženja. Može se javiti kod trudnica, vegeterijanaca, alkoholičara, ljubitelja kafe i slatkiša, pacijenata koji dugo uzimaju antibiotike ili pilule za spavanje, ali i kod dijabetičara i osoba koje su na nepravilnim dijetama. Tada govorimo o hipotiaminozi ili atiaminozi. Atiaminoza je od davnina poznata kao beri-beri. Javlja se kod osoba koje konzumiraju isključivo beli, glazirani pirinač. Takođe, nedostatak se može javiti kod alkoholičara čija jetra nema više sposobnost da iskoristi tiamin. S druge strane, ne postoji opasnost od konzumiranja prekomernih doza, s obzirom na to da se vitamini rastvorljivi u vodi u koje spada i B1, odnosno njihov višak, izlučuje urinom i znojenjem.
Gde se nalazi tiamin?
Tiamin se nalazi u namirnicama kako biljnog tako i onim životinjskog porekla. Od biljnih izvora najviše ga ima u pivskom kvascu, grašku, pasulju, soji, kupusu, spanaću, integralnim žitaricama, te u orašastim plodovima kao što su kikiriki, orasi, lešnik, pistaći. Vitaminom B1 izrazito su bogate životinjske iznutrice goveđa jetra i bubrezi, zatim svinjsko meso, riba, kamenice, te mleko i mlečni proizvodi.
Razara ga kuvanje u neutralnoj ili alkalnoj sredini, alkohol i sumpordioksid, a osetljiv je na ultraljubičasto zračenje. Kuvanje na temperaturama preko 120C znatno smanjuje sadržaj vitamina B1 u hrani, pa se preporučuje kuvanje u mikrotalasnoj rerni.
Namirnica Sadržaj u 100 g Količina za 1,1 mg dnevno
pivski kvasac | 12 mg | 9 g |
pšenične klice | 2 mg | 55 g |
integralna pšenica | 0,7 mg | 157 g |
bademi | 0,7 mg | 157 g |
soja | 0,63 mg | 175 g |
grašak | 0,28 mg | 393 g |
pomorandže | 0,1 mg | 1100 g |
smokva | 0,1 mg | 1100 g |
svinjsko meso | 0,9 mg | 122 g |
goveđa džigerica | 0,3 mg | 367 g |
žumance | 0,2 mg | 550 g |
teleće meso | 0,15 mg | 733 g |
kravlje mleko | 0,04 mg | 2750 g |
‚‚Moralni"" vitamin protiv depresije
Nekoliko studija je pokazalo da je tiamin od ključne važnosti za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i da može imati snažan uticaj na raspoloženje i budnost. Istraživanja su pokazala da ljudi s visokim unosom tiamina verovatno mnogo ređe pate od umora, razdražljivosti, nesanice ili depresije. Kako terapijske doze tiamina mogu da pomognu da poboljšate raspoloženje, mnogi ovaj vitamin nazivaju i ‚‚moralnim"" vitaminom i koristi se u lečenju depresije i anksioznosti.
POGLEDAJTE JOŠ: