Jako univerzalan savet u vezi sa hranom ne postoji, ali činjenica da zdrava i izbalansirana ishrana povoljno utiče na opšte zdravlje ide u prilog potrebi uvođenja novog načina ishrane kod obolelih od psorijaze.Naučnici preporučuju antioksidanse, beta-karotene, folnu kiselinu, omega-3 masne kiseline, cink i bakar kao prirodne sastojke hrane koji imaju ulogu u prevenciji i kontroli psorijaze.
Korisne namirnice
Ribe kao što su losos, sardine, pastrmka, tuna i skuše sadrže omega-3 masne kiseline. Studije su pokazale da ljudi koji pate od psorijaze i unose dnevno 150 g ove ribe mogu da smanje upotrebu kortikosterodnih masti, a bez pogoršanja bolesti. Izgleda da se to dešava zato što dolazi do konverzije nekih vrsta omega-3 masnih kiselina u antizapaljenske supstance, koje smanjuju količinu faktora koji pogoršavaju bolest. šargarepa, kajsija, mango i zeleno lisnato povrće su bogati beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A, bitan za zdravu kožu. Istraživači su dokazali da ljudi koji unose puno ovih namirnica imaju mnogo manji rizik za oboljevanje od psorijaze, zahvaljujući vitaminu C, beta-karotenu i drugim antioksidansima koji jačaju imunološki sistem. Semenke lana su takođe bogat izvor omega-3 masnih kiselina, kao i semenke suncokreta i susama. Ove bi semenke trebalo promešati, držati u dobro zatvorenoj posudi u frižideru i koristiti umešane u jogurt, ceralije i druge vrste hrane. Brazilski orah je bogat izvor selena, važan za stvarenje enzima glutamin peroksidaze koji stopira formiranje određenih supstanci koje mogu pogoršavati psorijazu. Cerealije, crni hleb i ekstrakti kvasca koji su bogati folnom kiselinom mogu korigovati nedostatak ovog vitamina koji se nalazi kod nekih psorijatičara. Poslednjih godina se uočava sve veća povezanost između psorijaze i preosetljivosti na gluten, tako da određeni broj pacijenata može imati koristi i od dijete bez glutena. Trebalo bi prethodno uraditi laboratorijske testove kojima bi se mogla potvrditi preosetljivost na gluten. Brokoli, kupus i ostalo povrće zelenih listova bogati su folatima, prirodnim oblikom folne kiseline. školjke i rakovi su bogati cinkom za koji se pretpostavlja da se gubi preko kože.
Hrana koju treba izbegavati
Crvena mesa i mlečne proizvode treba jesti umereno, a prednost dati onima sa nižim sadržajem masti. Treba izbegavati prerađevine od mesa, turšiju, proizvode bazirane na čokoladi. Alkohol je poznat kao faktor koji može pogoršati psorijatične promene i to putem oslobađanja histamina. Trebalo bi ga izbegavati ili koristiti samo izuzetno. Poželjno je izbegavati začine kao što su biber, anis, cimet, majonez, kečap, sirće, citrusno voće i proizvode od njega (marmelade, đuseve, biter lemon...). Znači, svakako bi preporuka osobama koje boluju od ove bolesti bila raznovrsna izbalansirana ishrana sa adekvatnim unosom žitarica, svežeg voća i povrća, sa niskim sadržajem masti i izbegavanjem hrane koja bi je mogla pogoršati. Potrebno je napomenuti da je klinička slika kod gojaznih ljudi teža, a odgovor na terapiju lošiji, pa je od značaja održavati telesnu težinu.
POGLEDAJTE JOŠ: